Més de 8 milions de persones continuen necessitants ajuda urgent a la Banya d'Àfrica.

L' enorme resposta humanitària a la Banya d'Àfrica el 2011 va frenar la propagació de la fam i va salvar desenes de milers de vides d'infants, però el pronòstic és cada vegada més preocupant, ja que més de vuit milions de persones continuen necessitant ajuda urgent, segons un nou informe d'UNICEF.

"Malgrat els significatius progressos en el panorama de la seguretat alimentària a la Banya d'Àfrica, la crisi per la supervivència infantil està lluny d'acabar. Milions de nens necessiten un suport continuat durant els propers mesos, que seran crítics. En cas contrari , podem assistir a un fàcil retrocés en els èxits aconseguits amb tant esforç ", va afirmar Elhadj As Sy, director regional d'UNICEF per a Àfrica Oriental i Meridional, amb motiu de la presentació de l'informe Resposta a l'emergència a la Banya d' África, que descriu l'operació humanitària d'UNICEF en els sis mesos posteriors a la declaració de la fam en diverses zones de Somàlia el juliol de 2011. "Les perspectives d'una recuperació continuada són cada vegada més precàries. El pronòstic del temps, en combinació amb la inseguretat i la violència persistents en moltes àrees, pot conduir a nous impactes i interrupcions, una evolució que de nou posa en perill la vida de centenars de milers de nens ", va dir Elhadj As Sy, que és a més Coordinador Global d'Emergències d'UNICEF per a la crisi de la Banya d'Àfrica.

La regió es segueix enfrontant a grans riscs

Segons les últimes previsions,les pluges de la temporada de març a maig es mantindran per sota la mitjana. El conflicte que continua a Somàlia, els atacs terroristes i la violència ètnica a Kenya, així com les amenaces contra treballadors humanitaris, estan limitant l'accés humanitari als refugiats i les comunitats afectades per la crisi. Més de 8 milions de persones a tot la Banya d'Àfrica necessiten ajuda urgent. Gairebé un terç de la població de Somàlia-uns 2,51 milions d'persones-encara es troben enmig d'una greu crisi humanitària, incloent més de 323.000 nens amb desnutrició aguda greu. També continuen necessitant ajuda uns 463.000 refugiats somalis als campaments de Dadaab, al nord-est de Kenya, 142.000 persones en els camps de Dollo Ado a Etiòpia, 22.000 persones al campament d Addeh a Djibouti, i 1,35 milions de somalis desplaçats dins del seu propi país. Segons les últimes previsions, les pluges de la temporada de març a maig es mantindran per sota la mitjana. El conflicte que continua a Somàlia, els atacs terroristes i la violència ètnica a Kenya, així com les amenaces contra treballadors humanitaris, estan limitant l'accés humanitari als refugiats i les comunitats afectades per la crisi.Més de 8 milions de persones a tot la Banya d'Àfrica necessiten ajuda urgent. Gairebé un terç de la població de Somàlia-uns 2,51 milions d'persones-encara es troben enmig d'una greu crisi humanitària, incloent més de 323.000 nens amb desnutrició aguda greu. També continuen necessitant ajuda uns 463.000 refugiats somalis als campaments de Dadaab, al nord-est de Kenya, 142.000 persones en els camps de Dollo Ado a Etiòpia, 22.000 persones al campament d Addeh a Djibouti, i 1,35 milions de somalis desplaçats dins del seu propi país.

Resultats obtinguts el 2011

  

L'informe detalla els resultats de l'enorme resposta humanitària d'UNICEF en la segona meitat del 2011, que inclouen:

    * El lliurament de més de 60.000 tones mètriques de subministraments de primera necessitat            d'UNICEF a països de la Banya d'Àfrica, per aire, terra i rutes   marítimes;
     * El tractament de prop de 340.000 nens dedesnutrició aguda greu;
     * La vacunació de7,9 milions de nens contra el xarampió;
     * La provisió d'aigua potable a 3,2 milions de persones
     * La facilitació de l'accés de més de200.000 nens a Espais Amics de la Infància o altres entorns segurs. Gràcies al gran suport dels donants, dels mitjans de comunicació i altres aliats, UNICEF ha contribuït a que en les sis zones originàries de fam de Somàlia s'hagi passat al nivell més baix d'emergència, que s'hagi reduït per tres la proporció de desnutrició aguda global a la regió Turkana, a Kenya, i que s'hagin registrat unes taxes molt altes de recuperació de la desnutrició aguda i baixes taxes de mortalitat infantil a Etiòpia.

Famílies i comunitats, claus en la recuperació.

El 2011, UNICEF va rebre més de 405 milions de dólars ( a prop de 310 milions d'euros) per la resposta humanitària a la Banya d' Àfrica, arribant al 96% de la quantitat total necessària. Aquest any, UNICEF necessita 413,8 milions de dólars (315 milions d'euros) adicionals per a les seves operacions d'ajuda i recuperació a la regió. Les intervencions inclouen un fort enfoc en el reforç de la capacitat de recuperació entre les famílies i les comunitats.. "Si no es manté la vigilància, es pot tornar a la situació de fam. No obstant, junts podem canviar la realitat de milions d'infants a la Banya d'Àfrica'', va afirmar Elhadj As Sy.