Mauritània: UNICEF distribueix suplements nutricionals als nens en risc de desnutrició

A les 8 del matí, Tahya Bowbe, al costat dels seus fills, Cheikh, d'11 mesos i Aminte, de 3 anys, fan cua al centre de salut de Kiffa per participar en un programa de mesura de l'estat nutricional dels nens menors de 5 anys. A més, aquest programa proporciona suplements nutricionals a tots els nens entre els 6 i els 24 mesos d'edat.

Mauritània està patint la greu crisi nutricional que afecta a la región del Sahel. Es calcula que uns 90.000 nens podrien patir desnutrició aguda aquest any. UNICEF, el Programa Mundial d'Aliments i les organitzacions aliades estan donant suport al Ministeri de Salut en la implementació d'un programa d'alimentació en regions amb taxes alarmants de desnutrició.

D'aquesta manera, UNICEF està proporcionant suplements nutricionals a tres regions i formant als treballadors de la salut per implementar el programa.

Monitorització de la desnutrició i distribució d'aliments

Com a part de la resposta a la crisi alimentària al Sahel,s'estan tractant milers de nens que pateixen desnutrició. El programa de suplements nutricionals distribueix a més aliments terapèutics preparats per utilitzar per lluitar contra la desnutrició.

A Aminte i Cheikh se'ls va mesurar la circumferència del braç per avaluar el seu estat nutricional, prova a través de la qual se li va diagnosticar a Cheikh desnutrició aguda moderada. Per aquesta raó, se li va proporcionar suplement nutricional per a un mes i van explicar a la seva mare com usar-lo. Després d'aquest temps, tant ell com la seva germana hauran de tornar per poder fer seguiment.

Per assegurar l'èxit del programa, UNICEF ha proporcionat formació als treballadors de la salut que ho estan implementant. UNICEF també ha proporcionat suplements nutricionals a 34.724 nens a les regions de Assaba, Hod El Chargui i Hod El Garbi. Addicionalment, el Programa Mundial d'Aliments i les ONG estan donant suport al programa per arribar a 34.400 nens més en altres regions.

La comunitat, clau en la lluita contra la desnutrició

Al petit poble de Boughadooum, la llar d'una comunitat de pastors durament afectats per la sequera i la falta d'aliments, Zenibou Mint Mustafa va portar les seves dues filles a revisió de l'estat nutricional, gràcies a una infermera de la comunitat que els havia informat sobre el programa.

A Salma, de 12 mesos, li van diagnosticar desnutrició aguda moderada i Mariam, de 23, també estava en risc de patir desnutrició. Amb el suport d'UNICEF i gràcies al programa de distribució de suplements nutricionals, d'avaluacions i d'informació sobre millors pràctiques d'alimentació, els pares tenen més recursos per cuidar els seus fills i prevenir la desnutrició.