Mans netes salven vides

Per Mark Frantz, responsable d'Aliances Corporatives d'UNICEF Comitè Catalunya.

 

L'Aracely vol ser infermera. Se li dóna molt bé cuidar dels altres. No es desenganxa en tot el dia del seu germà petit de tan sols dos anyets, en Sandi.
 
L'Aracely té sis anys i és la "germana gran" de la casa perquè la Nesli, la seva germana de 13 anys, viu amb els seus oncles aMonteagudo, la capital del departament deChuquisaca a Bolívia, on cursa els seus estudis de secundària .
 
L'Aracely i la seva família viuen a Maycha Mayu, una comunitat pertanyent al municipi de Monteagudo, que està a 30 minuts d'aquesta ciutat. Maycha Mayu és el que UNICEF denomina una comunitat rural dispersa. En elles, els habitatges de les famílies es troben repartits en un ampli territori de difícil accés i és aquí on l'escola compleix una funció central en les activitats de la comunitat.
 
És a l'escola on l'Aracely i els seus 25 companys estan aprenent com rentar-se les mans impacta positivament en el seu estat de salut, reduint els casos de diarrea de forma substancial.
 
La diarrea continua sent la segona causa més important de mortalitat entre els nens de menys de cinc anys en el món. A causa de les malalties diarreiquesmés de 600.000 nens moren a l'any, d'un total de més de 1,7 milions de casos.
 

"L'AiGUA éS VIDA"

"L'aigua és vida", ens explica Santos, el pare de l'Aracely. Santos és a més el tresorer del Comitè d'Aigua de la comunitat. "El suport d'UNICEF ens ha permès construir noves preses d'aigua, tancs i canalitzacions. I s'han construït noves latrines i rentamans a l'escola per als nens i nenes. Estem molt contents. Sense aquestes millores, segurament ja no viuríem d'aquí, els nens emmalaltien massa sovint".
 
UNICEF ofereix assistència tècnica i financera des del 2010 als municipis de Monteagudo, Huacareta i Macharetí, al departament de Chuquisaca a Bolívia. Gràcies a aquest treball, en el qual el suport de laFundació We Are Water ha estat essencial, s'han pogut ia construir sistemes d'aigua, banys i dutxesescolars en els tres municipis; s'ha format a 7 comunitats en el tractament de l'aigua a nivell domiciliari i s'han creat 11comitès d'Aigua Potable i Sanejament, entre d'altres.
 

Bolívia, una victòria possible

Al llarg de les dues últimes dècades, Bolívia ha aconseguit reduir a la meitat els nivells de mortalitat infantili acariciar la possibilitat d'un futur lliure d'aquesta xacra. El seu exemple forma part d'un esforç global en què lacooperació ha jugat un paper protagonista.
 
A Bolívia, la diferència entre tenir accés a fonts d'aigua segures i no tenir-ne incrementa els riscos de mortalitat infantil en un 21%. I les comunitats rurals pateixen nivells de mortalitat un 70% més alts que les urbanes.
 
Però el gran repte de Bolívia és fer front als baixos índexs de sanejament, ja que tan sols el 29% de la població a nivell nacional té accés a un sanejament adequat.
 
UNICEF treballa intensament per fer front a aquests grans reptes, i especialment a les desigualtats, i per poder oferir a tots els infants les oportunitats de desenvolupament que mereixen.