Les Filipines: 100 dies després del tifó Haiyan

Es compleixen 100 dies del pas del tifó devastador Haiyan/Yolanda a les Filipines. La representant d'UNICEF Filipines, l'Angela Kearney, ens explica el treball que UNICEF ha desenvolupat juntament amb els seus aliats en aquest temps, centrant-se en les àrees d'educació i nutrició. Aquesta tasca no seria possible sense el suport de milers de persones, empreses i institucions.

"El tifó Haiyan o tifó Yolanda, com li diuen aquí, probablement ha estat el major tifó que mai hagi assotat aquesta terra,ara fa tres mesos. IUNICEF va arribar aquí immediatament després. Va afectar directament a 5,9 milions d'infants. D'ells 550.000 necessitaven tornar a l'escola molt ràpidament. UNICEF va poder donar suportescoles com aquesta, per aconseguir que els nens tornessin a les aules. Ho anomenem "retorn a l'aprenentatge".

"Les tendes de campanya que tenim ara són les estructures temporals de les aules, i serveixen perquè els professors puguin donar suport psicosocial. Els professors van perdre els seus habitatges i les seves famílies, però van tornar al seu lloc de treball perquè sabien que era veritablement important que els nens tornessin a l'escola.

Amb la vostra generosa ajuda, UNICEF ha pogut proporcionarmotxilles i subministraments escolars, ha estat capaç d'aixecar estructures temporals com aquesta tenda, de proveir més subministraments, aigua potable i sanejament (banys públics, latrines i banys a les escoles). Però és molt més que tot això.

L'escola forma part de lacomunitat. La comunitat és la que acull els nens que han perdut els seus pares i localitza les seves famílies. Som capaços de treballar ràpidament amb la policia per identificar elsinfants separats de les seves famílies i, en alguns casos, els nens que han perdut els seus pares. I, en la majoria dels casos, aconseguim que algunes famílies acceptin com a nous membres aquests nens. Per això donem un suport addicional a aquestes famílies.

Emergència tifó Filipines

També ens preocupa la situació nutricional. Aquesta ja era una àrea amb mancances abans del tifó. UNICEF ha estat capaç de treballar amb el Departament de Salut i amb les autoritats regionals sanitàries i hem atès les emergències nutricionals. Cada infant amb desnutrició aguda ha estat portat a l'hospital i se li ha donat la nutrició extra que necessitava.

Necessitem donar-los alegria. Necessitem fer-los saber que l'aprenentatge és realment quelcom positiu per a les seves famílies i per a les seves comunitats. Els dono lesgràcies a tots i cada un de vostès, i els hi dic una altra vegada: estem aquí, estàvem abans que passés, després que hagi passat i seguirem estant".