L'ebola a l'Àfrica: més de 16.000 infants han perdut els seus pares per l'epidèmia

Uns 16.600 infants han perdut a un o a tots dos progenitors, o als seus cuidadors més directes, a causa de l'Ebola a Guinea, Libèria i Sierra Leone. La majoria estan sent acollits per les seves comunitats. De fet, menys del 3% d'ells no estan amb els seus familiars propers o en centres d'atenció comunitària en aquests moments.
"Després de vèncer els seus prejudicis i pors inicials sobre l'ebola, les famílies han mostrat un suport increïble, cuidant i protegint als infants que han perdut els seus pares, explica el director regional d'UNICEF para Àfrica Occidental i Central, Manuel Fontaine. "Això demostra la fortalesa dels llaços familiars i l'extraordinària resiliència (capacitat de resistència) de les comunitats en un moment de grans dificultats", agrega.
Des d'UNICEF hem estat ajudant a identificar als nens i nenes sense pares o cuidadors i proporcionant-los atenció i protecció de forma immediata, ja sigui a través dels membres de la família estesa, membres de la comunitat o famílies d'acolliment. A Guinea, per exemple, els 773 infants que van perdre a tots dos pares es troben amb les seves famílies.

 

L'ebola a L'Àfrica: acompanyem als nens acollits

Els infants i les famílies que cuiden d'ells reben diners en efectiu i suport material, se'ls ajuda en l'accés a l'escola, i se'ls assessora per contribuir al seu benestar emocional i psiològic. A més, realitzar un seguiment dels nens i nenes que estan amb les seves noves famílies és un aspecte fonamental, ja que els nens poden mostrar-se emocionalment vulnerables mentre ploren la pèrdua dels seus sers estimats.
Els infants no acompanyats, que puguin haver mantingut contacte físic amb una persona amb ebola ingressen en un centre d'atenció comunitària, on estan en observació durant 21 dies, el període màxim d'incubació del virus. Als tres països, el nombre total de infants en aquest estat ha superat els 250; més del 90% d'ells han passat a cura de membres de la seva família estesa poc després del període de quarentena.
 

L'Ebola a L'Àfrica: Supervivents aJuden als infants

Des d'UNICEF també hem desenvolupat una xarxa de supervivents d'ebola que han estat jugant un important paper en el suport als nens i nenes afectats. A causa que han desenvolupat un nivell de resistència a la malaltia, els supervivents poden interactuar físicament amb els infants que es troben sota observació, donant-los un ‘contacte’ que d'una altra forma no rebrien.
La identificació dels nens més vulnerables i la prestació de serveis ha estat un dels múltiples desafiaments que han sorgit en la resposta a la crisi de l'ebola en una regió on el benestar social i la protecció infantil ja eren febles abans de l'esclat del brot.
"A mesura que els països afectats per l'ebola s'encaminen cap a la recuperació, hem d'aprofitar l'oportunitat per millorar els serveis de protecció infantil per a tots els nens i nenes vulnerables", afirma Fontaine. "Tenim l'oportunitat de fer front a altres formes de vulnerabilitat que existien abans de la crisi de l'ebola, com el matrimoni precoç, el treball infantil, la violència sexual i l'explotació”, afegeix.