La pobresa infantil no és inevitable

UNICEF Espanya posa en marxa una recollida de signatures per reclamar que es compleixin els compromisos adquirits en la lluita contra la pobresa infantil

La taxa de pobresa infantil a Espanya és de les més altes dels països industrialitzats, només superades per Letònia, els Estats Units i Romania, segons un estudi sobre benestar infantil realitzat a 29 països per l'Oficina d'Investigació d'UNICEF amb dades de la primera dècada del segle XXI.

L'informe Report Card nº11: Bienestar infantil en los países ricos mesura la situació de la infància a les 29 economies més avançades del món d'acord amb cinc dimensions clau de la vida dels infants: benestar material, salut i seguretat, educació, conductes i riscos, i habitatge i medi ambient.

"A Espanya, al voltant del 20% dels infants viuen en llars amb uns ingressos un 50% per sota de la renda mitjana, que són uns 14.000 euros anuals per a una família de 4 membres. A més, la bretxa de pobresa infantil(distància entre la línia de pobresa nacional i els ingressos mitjans de les famílies per sota del llindar de pobresa)s'eleva a gairebé un 40%", ha assenyalat en Goran Holmqvist, director adjunt de l'Oficina de Investigació d'UNICEF, durant la presentació de l'informe avui a Madrid.

Per a Holmqvist, resulta especialment preocupant la posició d'Espanya en dues de les cinc dimensions que s'analitzen: benestar material (24 de 29) i educació (26 de 29). A més de l'espectacular increment de la taxa NEET (la proporció de joves d'entre 15 i 19 anys que no cursen estudis ni estan treballant) des de l'inici de la crisi el 2007."Si comparem els indicadors disponibles entre principis i finals de la dècada del 2000, Espanya ha perdut 5 posicions en la taula classificatòria, i en part es deu a l'alta taxa de joves que ni estudien ni treballen", va afegir.

"Si comparem els indicadors disponibles entre principis i finals de la dècada del 2000, Espanya ha perdut 5 posicions en la taula classificatòria, i en part es deu a l'alta taxa de joves que ni estudien ni treballen", va afegir.

 

La pobresa infantil no és inevitable

La conclusió principal de l'estudi és que la pobresa infantil en aquests països no és inevitable, sinó que és sensible a les polítiques socials i la distribució d'ingressos, i que determinats països protegeixen millor que altres els infants més vulnerables.
 
No són necessàries grans inversions, ja que, segons l'estudi,no hi ha una relació directa entre el PIB per càpita i el benestar general dels infants. Per exemple, Eslovènia està millor classificada que Canadà; la República Txeca, millor que Àustria; i Portugal, millor que els Estats Units.
 
"No invertir en els infants és endeutar-se per al futur. I els nens ho pateixen ara. La reducció de la pobresa infantil ha de ser una prioritat", va valorar Holmqvist.
 
Els infants amb pitjors nivells de benestar pateixen les conseqüències la resta de les seves vides. Intentar aturar o mitigar l'impacte de les seqüeles en el futur és més difícil, més costós i té menys probabilitats de tenir èxit. És per això que les intervencions durant la primera infància sóin crucials i han de ser recolzades per mesures en l'etapa escolar per no perdre els avenços fets al principi.
 
En aquest sentit, el Director Executiu d'UNICEF Espanya, Javier Martos, ha descartat el risc d'una "generació perduda" a causa de la crisi. "Els joves són el present i el motor que ens traurà de la crisi. L'educació, la formació i la capacitació han de ser un element clau per a això".
 

eLs infants se senten satisfets amb les seves vides

La part positiva és que Espanya segueix sent un dels països on els infants segueixen manifestant una major satisfacció amb les seves vides i una positiva percepció de les seves relacions amb els seus pares i companys.
 
A més, s'han millorat alguns aspectes del benestar dels nens, com la possessió de determinats béns o el descens en el consum d'alcohol i tabac.
 
Com ha recordat la presidenta d'UNICEF Espanya, Consuelo Crespo, el llançament del Report Card nº11: Bienestar infantil en los países ricos es produeix tot just uns dies després que el Govern hagi aprovat del Pla Nacional d'Infància i Adolescència (PENIA).
 
"És un gran pas, però es requereixen molts més", va valorar. "Per fer un salt qualitatiu, es requereix el compromís de tots: autoritats i societat.Ens juguem no només el present, sinó el futur com a país", va afegir Javier Martos.
 

Recollida de signatures contra la pobresa infantil

El 2010 el govern d'Espanya es va comprometre davant la Unió Europea a reduir en 250.000 el nombre d'infants en situació de pobresa fins al 2020, però el nombre de nens i nenes pobres segueix augmentant. El 2012 el nostre país va assumir que la pobresa infantil seria una prioritat en els plans d'acció que estan elaborant per la inclusió social i el suport a les famílies.
 
Per aquesta raó, UNICEF Espanya llança avui una acció de recollida de signatures en www.unicef.es/cat a la qual es pot sumar qualsevol persona per instar els responsables polítics i les administracions públiques que compleixin aquests compromisos amb la infància a Espanya: garantint els recursos suficients per a les llars amb nens, proporcionant serveis de qualitat i involucrant als propis nens i les seves famílies en el disseny de les mesures.