La història de la Basanti a l'Índia i com la comunitat pot evitar el matrimoni infantil

La Chandra Devi està planejant casar la seva filla Basanti, de tot just 15 anys. Ambdues viuen en Bhawrak, un petit llogaret a Uttar Pradesh, Índia. Quan la Pratigya se n'assabenta, va a parlar amb ella, ja que porta anys dedicant-se a sensibilitzar les famílies sobre els riscos del matrimoni infantil.

"És una creença comuna en la majoria de les famílies que si no casen les seves filles com més aviat millor, les nenes podrien tenir una relació amb un noi i deshonrarien la seva família.Nosaltres com a pares hauríem de considerar un enfocament diferent... Les mares haurien d'aconsellar constantment a les seves filles com amigues, no com a mares ".

Mentre parla amb la Pratigya, la Chandra Devi arrenca a plorar, ja que va casar les seves filles grans a una edat molt primerenca. Una d'elles està molt malalta a causa d'una complicació en el part. Els metges li han dit que l'úter està danyat, i ho atribueixen al seu embaràs als 16 anys.

La Chandra Devi decideix no casar la seva filla: "He après dels meus errors. He promès a la meva filla Basanti que l'enviaré a l'escola, no la casaré fins els 18 anys ".

Al voltant de 154 famílies viuen en Bhawrak, i tots ells pertanyen a una casta socialment exclosa i marginada. Fins fa poc,els infants poques vegades anaven a l'escola i sovint havien de treballar en lloc d'anar a l'escola.

la comunitat forma sobre els riscos del matrimoni infantil

Gràcies al finançament de la Fundació IKEA, UNICEF dóna suport al govern d'Uttar Pradesh a crear comitès de protecció infantil a tot l'estat. A Bhawrak també s'ha format un Comitè de Protecció Infantil, que proporciona un ambient segur en el qual la comunitat pot parlar dels seus problemes sense por a l'estigmatització.

Des de la creació del Comitè, la Pratigya i altres dones s'han convertit en agents del canvi. Visiten les cases, sensibilitzen sobre el treball infantil i els riscos del matrimoni infantil. El seu missatge és simple, però clar: els infants haurien d'estar a l'escola. Liderats pel cap del poble, aquests comitès inclouen diversos ancians del poble, líders de la comunitat i dos nens.

L'Anita de 15 anys és una d'aquestes nenes. "Els meus pares solien dir que em casarien aviat. Però gràcies a aquest comitè de protecció, la gent gran del poble han convençut els meus pares que no ho facin", diu.

Una promesa contra el matrimoni infantil

Els membres del Comitè han promès el seu suport contra el matrimoni infantil a través d'una declaració pública on diuen que no casaran les seves filles abans de l'edat legal. Aquest vot públic ha tingut una gran influència en la resta del poble.

"La declaració pública del Comitè de Protecció Infantil del poble és molt efectiva en la lluita contra el matrimoni infantil", diu el cap de l'Oficina d'UNICEF a Uttar Pradesh. "La mesura adoptada pel Comitè reafirma que la gent no serà socialment estigmatitzada si casen les seves filles després dels 18 anys".

Gràcies a aquest treball les joves al poble tenen una confiança acabada de descobrir. Els seus pares han de complir una promesa: no les casaran de petites.