Kenya: un pou que porta aigua i esperança a diverses generacions

Per Thomas Nybo

Han passat diversos anys des de l'última vegada que la Fatima Suthi va veure ploure. Als 51 anys, aquesta mare de vuit fills viu al campament de refugiats de Dadaab, al nord-est de Kenya.

Suthi ha lluitat sempre per sobreviure en una terra on l'aigua escasseja. Aquí, la sequera ha matat tot el seu bestiar i l'ha obligada a adaptar-se, així com a altres famílies de pastors.

L'AiGUA porta ESPERANçA

La Suthi viu en una petita barraca amb els seus fills. El clima és tan hostil i les ombres tan escasses, que l'única manera que té la família d'obtenir una mica de recer contra el sol vespertí és cobrir amb bosses de plàstic l'arbre que hi ha al costat de la seva cabana.
 
Amb aquest entorn com a teló de fons, el projecte hidràulic, al qual UNICEF dóna suport, li ha portat esperança. En una escola propera construïda per UNICEF, s'ha construït un pou que abasteix d'aigua potable a una comunitat més àmplia.

Les vides de la Suthi i els seus nens s'han vist beneficiades. "Sense aigua, no hi ha vida. Ara les meves filles poden anar a classe. Abans empraven els seus dies en anar a buscar aigua. Aquest projecte hidràulic ha canviat la meva vida", afirma.

UNICEF ha instal · lat un pou d'aigua en els terrenys de l'escola. Per l'aigua es cobra una petita tarifa. Els ingressos s'empren per al combustible de la bomba d'aigua, el salari dels mestres, el saou d'un guàrdia de seguretat i les despeses escolars dels infants més vulnerables.

En Mohamued Abdi Osman és el director de l'escola i administra també el lloc de distribució d'aigua. "La vida aquí era molt difícil abans. Les famílies envien ara els infants a l'escola perquè l'aigua és aquí mateix. Després que morissin molts animals durant la sequera, l'única esperança per a les famílies nòmades era donar una educació als seus fills. El lloc de distribució d'aigua, just aquí a l'escola, fa que això sigui possible", sosté.

La comunitat gaudeix de millor salut, està més feliç i millor preparada per fer front a la contínua sequera. A més, molts nens reben educació per primera vegada en la seva vida, el que suposarà un benefici durador per a diverses generacions.