Iraq: milers d'infants en risc a causa de la violència

La violència a la ciutat iraquiana de Mosul ha causat la fugida d'unes 500.000 persones, la meitat d'elles infants, de les seves cases.

"Les seves vides han estatdestrossades gairebé de la nit al dia per l'escalada de violència" que va esclatar el passat 5 de juny, va declarar Marzio Babille, representant d'UNICEF a l'Iraq.

La violència s'està estenent, de manera que "lasituació que enfronten els nensés summament alarmant", adverteix Babille.

Milers d'infants estanrefugiats en escoles, hospitals i mesquites fora de Mossul.

Molts d'ells no tenen accés a aigua,sanejament adequat o refugidavant la calor abrasador.

"La situació és greu i estàempitjorant", ha assegurat Babille. Elsinfants "no poden esperar" i cal arribar-hi "amb aigua potable, habitatge, menjar i protecció".

Dins de la ciutat de Mossul cap dels cinchospitals està funcionant, segons els informes rebuts per UNICEF. A més les botigues i els mercats estan tancats.

UNICEF està treballant ja amb els seus aliats per donar resposta a les necessitats que augmenten ràpidament, de les famílies i nens desplaçats i dels que s'han quedat enrere.

Les prioritats immediates són l'aigua potable, les instal·lacions de sanejamentadequades i la vacunació d'emergència, crucial perprevenir la propagació demalalties com el xarampió o lapoliomielitis. Aquesta última ha tornat a aparèixer a l'Iraq aquest any.

UNICEF va realitzar una crida d'emergència per a l'Iraq abans que esclatés la violència, de la qual només s'ha rebut un 16 per cent dels fons.

El ràpid empitjorament de la crisi augmentarà la necessitat de fons i d'assistència humanitària, ja que com recorda Marzio Babille "aquesta és una emergència sobre una altra emergència existent a l'Iraq", la crisi de Síria.

Aquesta ha causat "altres desplaçaments interns d'infants i les seves famílies a Anbar, així com la presència de refugiats sirians al nord".