Infants nascuts de violacions durant les guerres: la història d'en Moussa

El nadó Moussa va arribar al món fruit de la violència sexual. La seva mare, la Fatoumata, va ser violada diverses vegades per homes armats quan tan sols tenia 15 anys, enmig del conflicte que va patir Mali el 2012 i 2013.

 

"La meva mare havia anat a comprar. Jo estava netejant la casa. Vaig escoltar trets. Vaig sortir a agafar totes les tasses. Vaig voler portar els meus germans dins. Van saltar sobre la nostra porta, al pati ", relata la Fatoumata. 
 
Després d'una caminada de dues hores a punta de pistola, els homes la van tancar en unacabana juntament amb d'altres 15 nenes. "Ens van violar. Un grup entrava i ens violava, mentre un altre grup es quedava de guàrdia. Ens portaven animals perquè mengéssim. La carn no estava ben feta. Això va durar una setmana. Llavors ens van fer fora i van marxar". 
 
Quan va tornar al seu llogaret, plena de ferides, el seu pare la va rebutjar i va abandonar la família. "Quan es produeix una violació, això passa a ser un assumpte privat. Es maneja dins de la família. No es va a la policia o als jutjats.Tothom calla. Que se sàpiga que ha estat violada es converteix en un problema per a ella. Fins i tot a l'escola els seus amics o els seus companys es burlen d'ella: l'han violat, l'han violat", explica Aissata Cissé, de Family Care International (FCI), unaONG que col·labora amb UNICEF
 
Llavors la Fatoumata i la seva mare es van mudar a Mopti, al sud del país, on va néixer en Moussa. Allà, UNICEF i FCI ajuden la Fatoumata amb les despeses mèdiques i li prestenassessorament. A més, es beneficia d'un programa de transferència d'efectiu, ideat per oferir unaesperança a les famílies que es troben en una situació d'extrema pobresa. 
 
La Fatoumata ha començat a ser més positiva i, a més de desitjar una casa millor i tenir els diners suficients per poder menjar cada dia, vol que el seu fill creixi en pau.
 
A més, UNICEF treballa amb el Govern de Maliper eradicar la violència sexualcom a arma de guerra. "És una situació inacceptable. Aquesta situació és molt complicada per a la Fatoumata. S'ha de protegir la víctima. Això és el que tractem de fer en col·laboració amb el Govern. Ens estem assegurant que es prenen mesures legislativesperquè aquesta responsabilitat no quedi impune", afirma el responsable de Protecció Infantil d'UNICEF a Mali, David Moussa Ntambara.
 

El treball d'UNICEF per protegir tots els infants

UNICEF treballa en tot el món per defensar els drets de tots els infants, especialment dels més vulnerables, en aquest cas els nens que han nascut fruit d'una violació en un conflicte armat
 
UNICEF porta anys alertant d'aquestasituació i treballant amb equips estables per protegir aquestsnens, més recentment en relació amb elsconflictes a la República Democràtica del Congo, Síria o l'Iraq. 
 
En els conflictes armats, les dones i lesnenes estan més exposades a patirviolacions, violència domèstica, explotació, humiliacions sexuals i mutilacions, i a ser víctimes del tràfic de persones. Els informes elaborats per UNICEF després del genocidi deRwanda del 1994 revelen que gairebé totes les dones majors de 12 anys havien estat violades. Durant el conflicte de l'antiga Iugoslàvia, s'estima que més de 20.000 van patir agressions sexuals. 
 
A més, els conflictes desmembren les famílies, la qual cosa augmenta la càrrega emocional i econòmica que pesa sobre la dona.UNICEF mai ha deixat de donarsuport als infants que vannéixer després d'aquests greusatacs; tot el contrari, els nensque viuen en conflictes són un grup d'especial protecció.