Imanol Arias alça la veu pels infants en emergències després de la seva visita a Jordània

En el marc de la campanya de la Unió Europea i UNICEF Les veus dels infants en emergències, l'ambaixador d'UNICEF Comitè Espanyol Imanol Arias ha tornat de Jordània, on ha conegut infants i famílies sirianes refugiades.

En la seva visita al camp de Za'atari va conèixer, entre molts nens, la Mariam i, seguint el concepte de la campanya de difondre la veu dels nens, ha fet seves les paraules d'aquesta nena: "Som forts, volem seguir estudiant i tornar a Síria".

"Això és el que diuen tots els nens que he conegut", explica l'Imanol Arias, "aquí tenen cobertes les seves necessitats i van a l'escola, però troben a faltar el seu país, les seves cases i tots els éssers estimats que estan a Síria".

A Za'atari, el segon camp de refugiats més gran del món amb una població d'unes 100.000 persones, l'Imanol Arias ha conegut el treball d'UNICEF i la Unió Europea i alguns dels seus resultats, com el subministrament de 3,8 milions de litres d'aigua cada dia o els programes de suport psicosocial per a milers de nens.

"les seves vides i el seu futur depenen de l'ajuda humanitària", diu l'Imanol

S'adapten, recuperen el somriure, però les seves vides i el seu futur depenen de l'ajuda humanitaria i així serà durant anys, perquè aquesta guerra s'allarga i Síria necessitarà dècades per reconstruir la vida de la seva gent. No podem, no hem d'oblidar aquests nens ni dels seus pares, profundament preocupats perquè no veuen forma de brindar oportunitats de futur als seus fills", diu l'ambaixador d'UNICEF.

Juntament amb l'Imanol Arias va viatjar la seva parella, l'Irene Meritxell, que es va unir al viatge per donar suport a la campanya amb el seu treball com a fotògrafa. L'Irene Meritxell ha realitzat totes les fotografies d'aquest viatge i les ha donat a UNICEF per contribuir a l'objectiu de la campanya de cridar l'atenció sobre els nens que viuen en emergències.

Jordània acull prop de 600.000 refugiats sirians, dels quals més de 310.000 són infants i es calcula que a finals d'aquest any la població de refugiats sirians a Jordània pugui assolir els 800.000.

La gran majoria dels refugiats sirians que viuen a Jordània viu fora de Za'atari, en barris de ciutats com Zarqa, on l'Imanol va conèixer dues famílies i va visitar un centre de suport familiar al qual acudeixen tant sirians com jordans. Com pràcticament tots els pares de nens refugiats sirians, aquestes famílies van expressar la seva preocupació pel futur dels seus fills.

El centre de suport familiar de Zarqa dóna suport a 5.000 nens (sirians i jordans) i a 3.000 mares en cinc punts de la ciutat amb un programa que abasta des de l'atenció individualitzada amb especialistes en suport psicosocial fins a la llibreria mòbil, un camió transformat en sala de lectura per reforçar l'accés a l'educació fora de les aules.

Tres anys de guerra a Síria han deixat profundes cicatrius i tota una generació d'infants està en risc: més de cinc milions pateixen les conseqüències del conflicte, dins i fora de Síria.

El jugador de la NBA i també ambaixador d'UNICEF Comitè Espanyol, Pau Gasol, participa en la campanya, portant les veus dels infants en emergències fins a milions de persones a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials i protagonitzant l'espot .

En Pau Gasol ha conegut en els seus viatges amb UNICEF el que diferents situacions d'emergència suposen per als nens, per exemple, a Etiòpia i el Txad, països on va conèixer l'abast de les crisis nutricionals, o a l'Iraq, on el 2013 va visitar camps de refugiats sirians.