Haití, In Memoriam

Per Diana Valcárcel, Coordinadora de Projectes de Comunicació d'UNICEF Espanya

Avui es compleixen dos anys del terratrèmol d'Haití. Un desastre natural sense precedents que va acabar amb la vida de més de 220.000 haitians i va deixar vivint en camps de desplaçats a 1,5 milions més.

  • Dos anys després, hi ha albiris d'esperança per als nens d'Haití gràcies al treball conjunt dels haitians, les organitzacions, la societat civil, el govern. Però avui voldria rendir tribut a algunes de les persones que vaig conèixer allà i que voldria portar a la memòria en un dia com avui:
  • A Brunia, de 13 anys, que va perdre al seu germà Redgi en el terratrèmol. Ara estudia a l'escola Filssecam de Jacmel. I a la seva mare Sonia, una gran dona, que ens parlava convençuda de la importància que té l'educació en la vida dels seus nens.
  • A Lumineuse, un treballador haitià de l'oficina d'UNICEF a Haití, que en cada ocasió que ens creuàvem somreia i donava llum, com el seu propi nom indica.
  • A Jean-François, un professor de l'escola de la Redemption, en Léogâne, que va perdre a tota la seva família en el terratrèmol. Feia classe amb tanta energia que ens []quedar sorpresos en conèixer la seva situació. Avui està millor. Després de viure en un aula del col·legi després del terratrèmol, es va traslladar a casa d'uns familiars i es va recuperant.
  • A Chantal, una professora enèrgica del barri de Carrefour, que em va ensenyar la cançó Haïti cherie, que parla d'un país amb un futur prometedor.
  • A Jeanne, que sota la seva tenda de campanya i banyada en llàgrimes em va explicar que el seu marit i el seu pare havien mort en el terratrèmol. Estavaembarassada i era seropositiva. En el terratrèmol va perdre el seu tractament antirretroviral. Gràcies a UNICEF i altres organitzacions va poder reprendre-ho. Avui m'explica que la seva filla Lorie ja té un any i mitjà i està fort i sana.

Gràcies a tots ells i a tots els que no he nomenat, per mostrar aquest valor davant la vida, aquesta capacitat de recuperació. Gràcies també a tots els nostrescol·legues d'UNICEF a Haití i de les organitzacions que col·laboren amb nosaltres. Pel seu incansable treball per fer realitat tantes petites victòries per als nens d'Haití.

I finalment, gràcies a tantíssims espanyols que es van desbordar amb l'emergència d'Haití i que van fer possible que des d'UNICEF s'enviessin més de 12 milions d'euros per a projectes que milloren notablement la vida dels nens.

Hi ha dades notables que posen de manifest els assoliments aconseguits. Podeu consultar-los en aquest informe.

Però avui volia portar a la memòria a tots aquells que recordaran amb dolor als seus sers estimats i que lluiten per un futur millor. A tots ells, el nostre record i respecte des d'aquí.