Filipines: UNICEF dóna resposta a les famílies afectades

UNICEF està prestant assistència a les famílies afectades pel Súper Tifó Bopha (nom local Pau) amb el focus posat en garantir el subministrament d'aigua potable, sanejament temporal i subministrar articles no alimentaris a les famílies desplaçades.

El fort tifó va assotar la costa sud oriental de Mindanao durant el matí del 2 de desembre, amb un vent de més de 175 quilòmetres per hora i pluges intenses molt fortes. Les àrees que van suportar la força inicial de la tempesta són les que han patit més danys i més pèrdues de vides.
 
En aquestes tres províncies (Surigao del Sud, Agusan del Sud i Davao Oriental) es van produir la gran majoria de les 418 morts confirmades. Aquest nombre és probable que augmenti perquè 383 persones segueixen desaparegudes.
 

eLs equips d'avaluació informen d'un 100% de destrucció

En aquestes zones rurals i muntanyoses, els veïns van parlar d'un torrent d'aigua, fang i troncs corrent a través dels seus pobles amb molt poc preavís. La majoria no pot recordar una tempesta com aquesta. Els equips d'avaluació conjunta de l'ONU han informat d'un 100% de destrucció a moltes d'aquestes àrees, és a dir, tots els habitatges i els cultius van ser danyats, destruïts o arrossegats.
 
UNICEF està especialment preocupat pel subministrament d'aigua potable en aquestes zones, ja que la informació inicial suggereix que els sistemes d'aigua han estat destruïts, danyats o contaminats. UNICEF ha proporcionat unsubministrament inicial de 2.000 kits d'aigua, que inclouen tant els recipients d'aigua com les solucions de purificació d'aigua per assegurar aigua neta i segura per a les famílies.
 
La mateixa quantitat de kits d'higiene per proveir les famílies amb sabó, raspall de dents i pasta, així com contenidors d'aigua, tovalloles sanitàries i altres subministraments també han estat distribuïts amb l'objectiu demantenir les famílies sanes, sobretot a causa de malalties diarreiques i respiratòries altes, que són perilloses en els infants petits.

UNICEF també està subministrant equips per a la instal · lació de latrines temporals que s'està convertint en una necessitat prioritària, amb tantes llars destruïdes.

UNICEF compta amb equips a les zones més afectades i continuarà avaluant per respondre les necessitats dels infants i les famílies.S'han sol · licitat fons per assegurar que la resposta continuï i sigui efectiva.
 

En una emergència, L'alerta i la preparació salven vides

Si bé gran part de l'atenció se centra ara en les zones que pateixen major dany i pèrdues de vida, hi ha un costat positiu a la situació d'emergència actual. S'havia establert que el camí del tifó colpejaria les mateixes dues àrees urbanesafectades per la tempesta tropical Washi (Sendong) produïda fa un any, quan més de 1500 veïns van perdre la vida.
 
En rebre aquesta informació, el govern local i les organitzacions comunitàries van ser proactius en l'organització de l'evacuació primerenca de les famílies en les zones més vulnerables. Recordant les experiències terribles de fa un any, els van moure ràpidament i amb promptitud, als centres d'evacuació preparats als voltants de la ciutat.

El fort tifó va passar directament sobre la zona, i les ciutats reporten zero baixes. En contrast amb els seus conciutadans a la costa est, que estaven menys preparats i menys conscient, això és un exemple positiu de com la preparació i l'alerta salven vides.