Filipines: els infants s'enfronten a greus amenaces

UNICEF juntament amb altres organitzacions han expressat la seva preocupació per les amenaces que hauran de superar els infants de Filipines després del pas del super Tifó Bopha.

En un comunicat conjunt signat per UNICEF, Pla Internacional i Save the Children, les tres organitzacions ressalten les amenaces silencioses que s'acosten com la desnutrició, elsabusos i l'explotació dels infants vulnerables.

Ja són 1.600 els morts o desapareguts, de manera que les tres agències posen el focus especialment en dos temes importants per als infants que van rebre menys atenció: la protecció dels infants més vulnerables i la desnutrició. El comunicat conjunt ressalta el tràfic de nens com un risc potencial en les zones més afectades.

Necessitat de protegir els infants

Mindanao és una zona coneguda com el lloc d'origen del tràfic de nens, especialment per a la seva explotació laboral. En un entorn de caos i confusió, els infants són vulnerables a l'explotació, de manera que les organitzacions demanen als governs locals i altres líders comunitaris que incrementin les iniciatives destinades a conscienciar sobre aquestes amenaces. Conscienciar és el primer pas cap a la prevenció.
 
Les organitzacions també van subratllar la importància de crearEspais Amics de la Infància a les comunitats, perquè els nens puguin ser registrats, controlats i on puguin jugar, aprendre i socialitzar per recuperar la normalitat i la seva infància, aspectes fonamentals per a la seva recuperació psicològica del desastre.
 
Tomoo Hozumi, Representant d'UNICEF Filipines, va afirmar que "el Govern de Filipines i les Unitats de Govern Local han estat fent un treball important per respondre al Tifó Bopha tot i que encara hi ha molts reptes. En aquest context de destrucció, és particularment important prestar atenció a la vulnerabilitat dels nens. Hem vist adults sense escrúpols aprofitant aquestes situacions en altres parts del món. Amb informació clara i la conscienciació de les comunitats, podem garantir que aquests nens no siguin víctimes per partida doble de les circumstàncies."
 


eLs infants, vulnerables a la desnutrició

El comunicat també resalta els perills que plantegen la subjacent taxa de desnutrició, que en les zones afectades ja estava per sobre de la mitjana nacional abans del tifó.

L'estat nutricional dels infants que viuen a les zones afectades demostra que els nens d'aquestes regions són vulnerables a la desnutrició. Aquests baixos nivells indiquen que els nens no trigaran a patir desnutrició aguda greu donat el feble estat de l'aigua i el sanejament, així com la inseguretat alimentària.

Hozumi ha afegit que "no hem d'esperar que la desnutrició arribi a nivells perillosos per actuar. Per als infants més petits, la lactància materna proporciona tots els nutrients necessaris, així com una excel · lent protecció contra les malalties, ja que es comparteix la immunitat de la mare amb el nadó. Demanem a totes les organitzacions que treballen en aquestes comunitats, a tots els sectors, que donin suport a les mares i protegeixin el seu dret a alletar els seus fills."

Actualment UNICEF està ajudant els governs aliats i les organitzacions no governamentals per dur a terme un monitoratge ràpid de la situació nutricional dels infants menors de cinc anys a les zones més afectades, així com assessorar les mares que alletin els seus fills. UNICEF també està preparant subministraments per actuar en cas que apareguin casos de desnutrició aguda.