Filipines: els infants celebren l'any nou escolar

Per Diana Valcárcel, Coordinadora de Projectes de Comunicació d'UNICEF Comitè Espanyol

A mesura que el sol s'aixeca sobre l'oceà, el barri de San Roque és un formiguer d'activitat. Els infants es banyen, esmorzen i es preparen per tornar a l'escola, un gran dia, només dos mesos després que el tifó Haiyan arrasés el país.

 

"La nostra escola tenia 17 aules", diu Myra Salve, professora a San Roque. "Només va quedar-ne una després del tifó" i van morir 9 estudiants.
 
"Quan vaig veure l'escola destruïda dos dies després del tifó, no vaig perdre l'esperança", diu Salve. "Jo sabia que algú ens ajudaria. Ens aixecarem de nou".
 
"La meva professora va morir al tifó. Ella era una segona mare per a mi", diu Michel Lerios, de 13 anys.
 

Tifó a les Filipines: començant la recuperació

Per a la majoria dels infants de San Roque, l'experiència traumàtica del tifó comporta diverses conseqüències: viuen en cases improvisades, tendes de campanya temporals o centres d'evacuació. El retorn a l' escola significa tornar a la rutina i començar el procés de recuperació. Per als pares, significa tenir temps perreconstruir les seves cases i els seus mitjans de vida.
 
La campanya de 'Tornada a l'Escola', per a 500.000 nens de les zones afectades pel tifó, s'ha organitzat sota el nom eskwela Balik ("tornar a l'escola" en la llengua Waray) i està dirigida pel Departament d'Educació i el Departament de Benestar Social i Desenvolupament, amb el suport d'UNICEF, de les ONG internacionals i nacionals i altres socis locals.
 
El 2 de desembre va tenir lloc una "obertura suau" de les escoles, per a aquelles que estaven a punt per començar classes "informals". Des de desembre, UNICEF ha proporcionatmaterials didàctics i recreatius per 500.000 infants, oferint 3.000 espais temporals d'aprenentatge, i instal·lacions d'aiguai sanejament per a 1.000 escoles.
 
"Estic content de tornar a l'escola. L'educació és important perquè ens ensenya a llegir, escriure i respectar els altres", diu Rhonalyn Grabillo, de 13 anys .
 
En Michel també aprecia el valor de l'educació per al seu futur. "Anar a l'escola és important perquè fas amics i t'ajuda a trobar una feina", assegura .
 
L'escola primària San Roque està composta per dues carpes i sis aules improvisades. Abans del tifó, l'escola comptava amb 750 alumnes i 16 professors. A la crida oficial de 'Tornada a l'Escola', es van presentar poc més de la meitat dels alumnes. Molts d'ells s'havien anat a altres llocs, com Manila i Cebu.
 

Protegir els infants a través de l'educació

Els beneficis de l'educació en les societats afectades per una situació d'aquestes dimensions són incalculables.
 
Durant les emergències, els nens a les escoles poden ser atesos en un entorn de protecció. Restablint una rutina diària i ajudant a restaurar un sentit de la normalitat, les escoles com la de San Roque esdevenen espais terapèutics enmig de la destrucció. Ajuden les famílies a tornar a ser independents, brindant als pares l'espai per organitzar les seves vides.
 
Per a Marites Larios, la mare d'en Michel, aquest és un fet important. "No importa com de forta ha estat la tragèdia que hem passat, els nostres fills han de tornar a l'escola", diu. "L'educació és l'única herència que els podem donar. Vull que en Michel i els meus altres fills estudiïn. No vull que passin situacions tan dures com les que he viscut jo".
 
L'educació és una eina poderosa per al canvi. Per a Rhonalyn, en Michel i els altres estudiants, és també el començament d'un futur d'esperança i oportunitats.