Filipines: el Nadal en els centres d'evacuació

La ciutat de Iligan ha estat una de les més afectades per les inundacions produïdes després del pas de la tempesta tropical Washi en el sud de Filipines. La celebració del Nadal i de les festes de finalització d'any és alguna cosa que no està en la ment dels habitants de la zona que han aconseguit sobreviure al desastre. 

“ho Hem perdUT toT”

Anita Tingas, de 30 anys i mare de quatre fills, es troba en el Centre d'evacuació de la ciutat de Iligan, i parla de l'horror viscut després de les inundacions. La seva casa va ser arrossegada pel corrent i ella i els seus fills, tots menors de 8 anys, van aconseguir salvar-se pujant a la teulada de la casa dos pisos del seu veí, des d'on van poder ser rescatats. “Ho vam perdre tot”, diu, “totes les nostres pertinences, electrodomèstics, robes, els materials i llibres de l'escola dels nens. No tenim cap lloc al que cridar casa. No sabem què fer”La majoria de les poblacions afectades s'han quedat sense subministrament d'aigua. Molts dels centres d'evacuació manquen d'aigua, llum i instal·lacions sanitàries adequades, la qual cosa exposa als nens a les malalties que es transmeten per l'aigua.

nadal en el Centre de evacuació

Malgrat l'angoixa i la destrucció, alguns dels nens del Centre d'evacuació de Santa Filomena a Iligan han pogut jugar i fer amistats. Entre ells es troba Aileen de 15 anys, Eliza de 10 i Vicristian d'11 anys.Vicristian va sobreviure pujant a un arbre de mànec, on va romandre al voltant d'unes set hores abans de ser rescatada. Després de la tempesta, Aileen va poder tornar a la seva casa, però en arribar va descobrir que la major part d'ella havia desaparegut.Vicristian i Eliza tenen un desig de Nadal comú: tornar a viure en una casa nova. Aileen també ho desitja, encara que para ella ha estat un meravellós regal de Nadal estar viva i que els seus pares també ho estiguin, després de tot el succeït.Amb més suport i ajuda, aquests nens i molts uns altres en les mateixes circumstàncies podran començar un nou any amb força i esperança.

La respOsta d'UNICEF

UNICEF ha enviat subministraments d'emergència des de Manila i Cotabato a les zones més afectades. Els subministraments inclouen pastilles potabilitzadores d'aigua, latrines, bidons d'aigua, equips d'higiene, kits escolars, lones, i tendes de campanya i equips de recreació per ajudar a la recuperació psicosocial dels nens.També està treballant amb els seus aliats per establir zones segures de lactància materna en els centres d'evacuació, proporcionar alimentació suplementària i fer seguiment per detectar la desnutrició aguda entre els nens. A més, s'està formant als mestres perquè puguin brindar suport psicosocial als nens, la qual cosa els pot ajudar a sobreposar-se a aquestes tremendes experiències.UNICEF centra la seva atenció en els prop de 200.000 nens afectats per les inundacions i els 20.000 que es troben en els centres d'evacuació.L'organització ha realitzat una crida per aconseguir fons per import de 4,2 milions de dòlars amb la finalitat d'ajudar a les famílies afectades per la tempesta. Els fons seran utilitzats sobretot en aigua i sanejament, salut i protecció infantil.