Escoles i hospitals, refugis segurs pels infants

UNICEF ha acollit amb entusiasme l'aprovació per unanimitat de la  Resolució de 1998 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides  que atorga a les escoles i hospitals caràcter de refugis segurs pels infants.

La resolució estableix que s'ha d'exigir a les parts responsables d'atacs a escoles i hospitals querendeixin comptes de les seves accions.

"Els atacs d'aquest tipus no només constituïxenviolacions del dret internacional i humanitari, sinó també violacions contra la nostra humanitat comuna", va afirmar Anthony Lake, Director Executiu de UNICEF. "El Consell de Seguretat ha donat avui un pas molt important cap a l'eliminació de la cultura de la impunitat i cap a la protecció dels infants en les circumstàncies en les quals són més vulnerables", va afegir.

Identificació dels responsables 

En aquest informe ja figuren els noms de les parts que cometen greus violacions: aquells que recluten i utilitzen menors en els conflictes armats; elsresponsables de les morts, ferides o lesions dels infants; i elsculpables d'actes de violència sexual contra ells.

En almenys 31 països d'Àfrica, Àsia, Europa, Amèrica Llatina i Orient Mig, les escoles són objecte de greus amenaces o blanc de violents atacs per part de les forces de seguretat estatals i dels grups armats no governamentals.

Aquestes agressions tenen conseqüències devastadores per als nens i les seves comunitats, ja que afebleixen els sistemes d'educació i atenció de la salut i poden agreujar les privacions de la població i aprofundir les desigualtats.

La resolució exigeix que les parts a les quals es qualifiqui d'infractores elaborin plans d'acció per a donar resposta a aquesta situació i posin fi al reclutament de menors i a altres greus violacions dels seus drets.

A més d'enfortir el marc jurídic que faci possible una resposta més eficaç a aquestes infraccions, s'haurien de fer majors esforços per oferir als infants entorns segurs. "Aquests infants tenen una notable capacitat de recuperació i no necessiten la nostra compassió", va afegir el Director Executiu de UNICEF.

"El que necessiten és la protecció del dret internacional i més suport pràctic. Per exemple, programes que els ajudin a assolir un desenvolupament ple i a realitzar aportacions positives a les societats en les quals viuen".