Escoles Amigues de la Infància per a millorar la qualitat de l’educació a Angola

 

 

A Angola, només el 76% dels nens i nenes va a l’escola primària i únicament el 19% continua l’educació secundària.  Davant d’aquesta situació, el país està reformulant l’actual  model educatiu i UNICEF està donant tot el seu suport per implementar el model d’escola amiga de la infància.

Anàlia va a l’escola de Santa Clara, ubicada a la provínica de Cunene, a Angola. Encara que es considera afortunada perquè pot anar a l’escola, el seu col·legi és lluny de ser un ambient òptim d’aprenentatge.

Amb un mínim espai per poder donar cabuda als molts infants de Santa Clara, el col·legi s’ha hagut de dividir entres torns per poder acollir-los a tots.  Però no n’hi ha prou amb això i els professors han d’impartir algunes classes a l’aire lliure.  A més, molts dels professors no compten amb la formació adequada i elsmaterials d’aprenentatge sónescassos.

"Tenim 3.300 infants i només nou aules. Fins i tot, amb tres torns no hi ha manera de què puguem mantenir la mida de la classe al límit oficial de 35 estudiants", explica el director de l’escola de Santa Clara. 

 

Escoles sense aigua potable i instal·lacions de sanejament inadequades.

L’escola de Santa Clara, com altres moltes a Cunene, no té accés a aigua potable.

Els banys no funcionen i romanen tancats, fet que obliga professors i estudiants a utilitzar camps propers.  A més, Anàlia i les seves amigues passen part del temps a l’escola transportant aigua des del riu proper per netejar les aules.

L’escola s’enfronta a molts reptes als quals se’ls farà front: s’ha programat la  construcció d’una nova ala, latrines i un punt d’aigua i, a més, s’implementarà un gran nombre de mesures de suport sota la iniciativa d’Escoles amigues de la infància.

Canvi de concepte a Escola amiga de la infància

El Ministeri d’Educació d’Angola està ultimant el pla d’acció nacional, que inclourà formació del professorat, equitat de gènere, educació en higiene i iniciatives de participació comunitària entre les seves matèries.

Santa Clara serà una de les primeres escoles que es beneficiaran d’aquest concepte d’escola. UNICEF Angola està proporcionant suport estratègic en tot el país tant a nivell nacional com local per a la construcció d’Escoles amigues de la infància. En elles primen les condicions adequades d’aigua i sanejament i la formació continuada del professorat.

Al mateix temps, el suport d’UNICEF al desenvolupament delMarc Nacional d’Escoles amigues de la infància iel Pla d’Acció està ajudant al Ministeri d’Educació a coordinar les polítiques i plans educatius i implementar les Escoles amigues de la infància.