És possible aconseguir una generació sense VIH/sida

Un nou informe publicat avui per UNICEF mostra que s'han aconseguit grans avenços per impedir la transmissió del VIH/sida de mare a fill, ja que s'han evitat més de 850.000 noves infeccions de nadons entre el 2005 i el 2012 als països de baixos i mitjans ingressos.

 
L'informe La infància i la sida: un inventari de la situació 2013 dóna l'alarma sobre els adolescents, i cita la necessitat que augmentin els esforços a nivell nacional i internacional per abordar elVIH/sida a aquest grup vulnerable.
 

2,1 milions d'adolescents viuen amb VIH/SIDA

Les morts relacionades amb elVIH/sida entre els adolescents de 10 a 19 anysvan augmentar en un 50% entre el 2005 i el 2012, de 71.000 a 110.000. El 2012 hi havia aproximadament 2,1 milions d'adolescents que vivien amb VIH/sida.
 
Augmentant el finançament i la inversió en mesures innovadores seria possible superar molts d'aquests problemes, diu l'informe.
 
En l'informe es presenta una nova anàlisi que indica quesi el 2014 s'augmenta el finançament en inversions de gran impacte fins a uns 5.500 milions de dòlars aproximadament, es podriaevitar la infecció de 2 milions d'adolescents, especialment nenes, abans de 2020. Les inversions el 2010 van arribar als 3.800 milions de dòlars...
 

arribar als adolescents per evitar el VIH/SIDA

"Si s'augmenta l'escala de les intervencions de gran impacte mitjançant la utilització d'un enfocament integrat, podríem reduir a la meitat el nombre de noves infeccions entre els adolescents abans del 2020", va dir Anthony Lake, director executiu d'UNICEF. "Es tracta d'arribar als adolescents més vulnerables amb programes eficaços de manera urgent".
 
Les intervencions de gran impacte inclouen: preservatius, tractament amb antiretrovirals, prevenció de la transmissió de mare i fill, circumcisió masculina mèdica voluntària, conscienciar per aconseguir canvis de conducta i realitzar enfocaments específics per a les poblacions en risc i marginades. Tot això se sumaria a les inversions en altres sectors com l'educació, la protecció social i el benestar, i l'enfortiment dels sistemes de salut.
 
Al contrari del que passa amb els adolescents, els progressos han estat impressionants en la prevenció de lesnoves infeccions per VIH entre els nounats. El 2012 van contraure el virus uns260.000 nens, mentre que el 2005 en van ser 540.000.
 

Grans avenços en la lluita contra el VIH/SIDA

"Avui dia, si una dona embarassada viu ambVIH/sida, això no vol dir que el seu nadó hagi de córrer la mateixa sort, ni tampoc vol dir que ella no pugui portar una vida sana", va dir en Lake .
 
Alguns dels èxits més notables s'han produït en països amb una alta taxa de VIH/sida, a l'Àfrica subsahariana. Les noves infeccions en nadons van baixar entre el 2009 i el 2012 un 76% aGhana, un 58% a Namíbia, un 55% aZimbabwe, un 52% a Malawi iBotswana, i en un 50% a Zàmbia iEtiòpia.
 
El nou informe fa també èmfasi que peraconseguir que sigui possible unageneració sense VIH/sida ha d'augmentar el nombre d'infants que rep tractament antiretroviral. Només el 34% dels nens que vivien amb VIH/sida en els països de baixos i mitjans ingressos van rebre el tractament que necessitaven el 2012, en comparació amb el 64 % dels adults. Com a resultat, al voltant de 210.000 nens van morir a causa de malalties relacionades amb el VIH/sida a 2012 .
 

aconseguir una generación sense VIH és possible

Les innovacions i els nous sistemes de treball estan aconseguint que les proves de detecció i el tractament siguin més accessibles, eficaços i eficients. Un exemple és l'ús dels telèfons mòbils a Zàmbia i Malawi per produir ràpidament resultats de la prova del VIH. Això ha facilitat que les mares rebin diagnòstics sobre els seus nadons més ràpidament que el que passava amb els resultats distribuïts a mà.
 
El desafiament ara consisteix a aplicar el coneixement que ja es té, seguir centrant-se en els infants i els adolescents més vulnerables i marginats, i aprofitar les noves oportunitats i innovacions al mateix temps que s'utilitzen els recursos de la manera més eficaç i eficient possible.
 
"El món té ara l'experiència i els instruments peraconseguir una generació lliure de VIH/sida. Els nens han de ser els primers a beneficiar dels nostres èxits en la lluita contra el VIH/sida, i els últims a patir quan no aconseguim els resultats desitjats", va dir Lake.