"És intolerable que un infant mori per una diarrea"

José Manuel Calderón, el jugador de bàsquet i Amic d'UNICEF Comitè Extremadura, acaba de tornar d'un viatge a Zàmbia on ha conegut programes d'educació, aigua i sanejament d'UNICEF.

Calderón, medalla de plata als Jocs Olímpics de Londres 2012 al costat de la Selecció Espanyola de Bàsquet i jugador de l'NBA, ha dit que torna a Espanya "conscient de la importància que és l'ajuda al desenvolupament en la transformació de les societats".
 
"A Zàmbia he vist com el treball d'UNICEF aconsegueixsalvar vides i donar oportunitats als infantx", va destacar el jugador. "Tots els nens i nenes tenen dret a l'educació, a l'alimentació, a tenir accés a aigua potable o estar protegits, i nosaltres podem fer molt per canviar les seves vides".
 

Calderón va jugar a bàsquet amb els infants 

El centre Font d'Esperança va ser la primera parada a la visita del jugador de la NBA a Zàmbia, el que li va permetre conèixer de primera mà el treball que UNICEF i els seus aliats fan al país a favor dels nens i nenes més vulnerables.
 
Cada dia més de 400 nens accedeixen a aquest centre, on se'ls facilita accés a serveis bàsics d'educació, salut, alimentació i higiene i disposen de biblioteca, tallers d'art, classes d'informàtica i instal·lacions per practicar esports com el futbol bàsquet o voleibol.
 
Després de recórrer les instal·lacions i conèixer el funcionament del centre, Calderón va jugar al bàsquet amb els nens i els va donar algunes recomanacions. "Dia a dia vénen al centre per aprendre i intentar millorar les seves condicions de vida i tenir opcions de futur. És impressionant l'energia que tenen tot i les enormes dificultats a les quals s'enfronten ", ha assenyalat.
 
A les zones rurals de Zàmbia, més del 80% de la població viu per sota del llindar de la pobresa. Aquest alt nivell de vulnerabilitat es veu augmentat per la incidència delVIH / SIDA, la pobresa i la desocupació.
 
Calderón va visitar també els programes d'assistència social que el Govern de Zàmbia porta a terme amb la col·laboració d'UNICEF. "Per reduir l'extrema pobresa i trencar la pobresa intergeneracional, és imprescindible que aquests programes es dirigeixin als més vulnerables entre els vulnerables", va assenyalar Sheila Nkunika, del Departament de Polítiques Socials d'UNICEF a Zàmbia. "Per això aquests programes se centrin en els més exclosos, com són la gent gran, els infants orfes, elsdiscapacitats i lesvídues".

la història de vida de Po

Po té 9 anys i viu en un llogaret a uns 30 quilòmetres de Livingstone, al sud de Zàmbia. El seu pare té problemes de salut i des de fa temps està ingressat en un hospital de la ciutat. La seva mare es va tornar a casar i els va abandonar. Viu amb la seva germana i el seu germà amb la seva àvia, que té més de 70 anys. En no disposar de cap tipus d'ingrés, el 2003 aquesta família va ser inclosa en el programa d'ajuts socials del Govern zambià, que amb el suport d'UNICEF proporciona una petita quantitat de diners perquè puguin comprar productes bàsics per menjar, arreglar casa i enviar els nens a l'escola.

Missing fitxer.
A més, el jugador va visitar un programa que pretén laformació de voluntaris en algunes comunitats remotes de Mapanza perquè informin tota la població sobre pràctiques de sanejament adequat. A través d'aquestes accions formatives s'ha informat a la població de més de 250 pobles de la importància de disposar de les seves pròpies latrines, construïdes per ells mateixos al costat dels seus habitatges. A finals del 2011 Mapanza rebre un reconeixement que certifica que el 100% de les llars disposa de sanejament adequat.
 
Les precàries condicions higièniques, lafalta d'aigua potable, lamassificació i els alts nivells de desnutrició són la combinació perfecta per a l'aparició de malalties infeccioses com el còlera i lapneumònia, que augmenten la mortalitat. "És intolerable que un nen mori per una diarrea, encara que és la tràgica realitat a la qual s'enfronten milions de nens a tot el món", ha lamentat Calderón, qui va poder més conversar amb diferents responsables dels programes d'UNICEF a Zàmbia sobre els reptes encara pendents al país.
 

Campanya amb pocoyó 

El viatge de Calderón a Zàmbia coincideix amb el llançament d'una  campanyaprotagonitzada pel jugadorPocoyó, que inclou una sèrie de peces promocionals que animen la participació dels centres escolars espanyols amb la campanya Goter pel Nígerd'UNICEF España, per aconseguir un gran objectiu comú: dur un milió de nens  i nenes nigerians a l'escola.