Emergències Humanitàries en el 2012

UNICEF ha presentat a Ginebra l'informe Acción Humanitaria para la Infancia 2012 en el qual descriu les operacions humanitàries prioritàries que desenvoluparà aquest any en 25 països, on milions de persones viuen una situació d'extrema necessitat, especialment a la regió de la Banya d'Àfrica.

"Si be gran part de l'atenció mundial se centra en les necessitats humanitàries en la Banya d'Àfrica, no cal oblidar aquelles emergències que hi ha des de fa molt temps en tot el planeta, les emergències silencioses", ha dit Rima Salah, Directora Adjunta del Fons de Nacions Unides per a Infància, durant la presentació de l'informe.


“En el Sahel estem fent front a una crisi nutricional d'una magnitud major de l'habitual. A més, les emergències en la República Democràtica del Congo, Txad i la República Centreafricana, per nomenar només algunes, necessiten finançament per recolzar la supervivència de les persones més vulnerables, els nens i les dones", va agregar.

INFANTS atrapats en situacions d'emergència

L'informe d'UNICEF descriu la situació quotidiana a la qual s'enfronten els infants més vulnerables de tot el món i les dones atrapades en situacions d'emergència, i inclou un apartat que detalla el finançament necessari per satisfer les necessitats immediates i a llarg termini d'aquesta població.


El document destaca les operacions humanitàriesdutes a terme en la Banya d'Àfrica, on UNICEF va activar el seu nivell més alt de resposta d'emergència per executar una acció de resposta destinada a salvar les vides de centenars de milers d'infants i dones la supervivència de les quals estava amenaçada.

També subratlla les necessitats dels nens i famílies desplaçades per la violència deslligada després de les eleccions a Costa d'Ivori al novembre de 2010, i per la independència de Sudan del Sud de la República de Sudan; així com les de cinc milions de persones afectades per les inundacions, que per segon any assotenPakistan, i les operacions de recuperació d'Haití, dos anys després del terratrèmol.

L'informe cita l'ona d'agitació i canvi políticexperimentat a Orient Mitjà i el nord d'Àfrica, fent referència a les necessitats humanitàries de països com Iemen, una nació que ja sofria una perllongada crisi d'emergència.

República Democrática del Congo, una emergència silenciosa que dura anys

Sobre les emergències de llarga durada, l'informe d'UNICEF destaca que "a tot el món, milions d'infants viuen enmig de crisis que persisteixen durant anys. Si bé algunes d'aquestes situacions d'emergència atreuen l'atenció dels mitjans de comunicació i dels polítics, unes altres no criden l'atenció de la comunitat internacional, convertint-se en ‘emergències silencioses’ amb profundes necessitats humanitàries, allunyades de l'atenció pública, que són oblidades amb massa facilitat i rapidesa."


L'informe posa l'accent en la importància de la preparació i la capacitat de resistència, com a elements crucials per a la reducció de morts i danys en situacions d'emergència.

El conflicte en l'est i nord-est de la República Democràtica del Congo té un profund impacte en milions de persones des de fa molts anys, segons l'informe. És una llarga emergència silenciosa. Fins a juny de 2011, més d'1,5 milions de persones, la meitat d'ells nens, es van veure obligats a desplaçar-se per la violència ètnica. Milions de nens de zones afectades per conflictes van haverd'abandonar les escoles, la violència sexual ha estat una pràctica habitual en algunes regions, i les epidèmies de xarampió i còlera amenaçaven les vides de molts milions de nens.

"Hem aconseguit molts resultats positius en les emergència ateses en 2011, però les necessitats urgents i a llarg termini de milions d'infants i les seves famílies continuaran en 2012. Per poder complir amb els seus compromisos amb la infància, UNICEF necessita el finançament adequat", va dir Salah. "No només representen el futur sinó també als més vulnerables, i mereixen el suport generós i constant de la comunitat de donants."

Per poder dur a terme les accions d'emergència recollides en aquest informe, UNICEF necessita 1.028 milions de dòlars (807,29 milions d'euros) amb els quals desenvolupar els seus programes d'infància. Gairebé un terç de la quantitat sol·licitada serà destinada a atendre la crisi a Somàlia i altres països de la Banya d'Àfrica.