Els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni més enllà del 2015

Per Sara Collantes, Responsable de Polítiques d'Infància i Desenvolupament d'UNICEF Espanya

Els líders mundials es reuneixen aquests dies a la seu de l'ONU a Nova York, on repassaran junts els èxits aconseguits gràcies a l'agenda dels Objectius de Desenvolupament del Mil · lenni (ODM) i, des d'aquí, establir les bases del nou itinerari a seguir més enllà del 2015. Allà mateix tindrà lloc avui també un acte en el qual Espanya i el Programa de Nacions Unides explicaran els resultats concrets aconseguits gràcies a un Fons específic que Espanya va crear fa uns anys per accelerar el compliment dels ODM.

 

Els treballs de reflexió al voltant de la nova agenda van començar ja fa més d'un any. A través de consultes, enquestes, tallers i fòrums de discussió, experts, polítics i ciutadans de tot el món han tingut l'oportunitat d'expressar-se sobre el món en què volen viure i que somien per a les generacions futures. Educació, ocupació, salut, igualtat... han estat alguns grans temes que han ressonat amb força en moltíssims racons del planeta.
 
Ara és el torn dels que tenen el poder de decisió. Alts representants de tots els països del món es troben ja a Nova York, escodrinyant com procedir per donar l'última empenta a la llista de deures amb què començàvem el nou mil · lenni icom aconseguir renovar un compromís ferm perseguir reduint la pobresa i avançar cap un model sostenible des del punt econòmic, social i ambiental en els propers quinze anys.
 
Cal que aquest procés no decaigui únicament perquè toqui revisar-lo, renovar-lo i reimpulsar-lo. Davant la pobresa i la urgència ambiental, agreujades per la crisi actual, només cal ficar-se immediatament a fer feina, mobilitzar recursos i coneixement i treure-li suc als encerts i als errors passats. Des que es van posar en marxa els ODM, la humanitat ha aconseguit avenços absolutament inimaginables per moltes generacions: 90 milions d'infants menors de cinc anys han aconseguit sobreviure des de 1990! Per això, ja no podem girar l'esquena mai més. ÉS POSSIBLE, i aquí estem per recordar-ho.
 

La infància ha de seguir en el centre de la lluita contra la pobresa

Quan es va redactar la llista d'objectius coneguda com els ODM, es va donar a la infància un lloc molt rellevant. De fet, la majoria de ODM estan relacionats directament o indirectament amb els nens (reducció de la mortalitat infantil i materna, accés a les escoles, avanç en igualtat de gènere, lluita contra el VIH o la malària...). Es va entendre bé des del principi una cosa que l'experiència del treball d'UNICEF segueix demostrant: que quan ens posem com a fita millorar el benestar de les persones, sobretot dels infants, s'aconsegueixenels majors èxits en la reducció de la pobresa.
 
Per això, el nou full de ruta que s'estableixi no pot deixar al marge els drets de l'infant i el seu benestar, ni oblidar l'efecte multiplicador que comporta salvar la vida de mares i nens petits, acabar amb la desnutrició infantil, assegurar l'accés inclusiu a una educació de qualitat o protegir els nens davant de totes les formes de violència.
 

la infància, en el cor del desenvolupament sostenible

Aquest dies a l'ONU, els governants parlaran també de comavançar cap a un desenvolupament sostenible. Fa ja molts anys que ens omplim la boca amb aquest terme, i, tanmateix, possiblement 
 sigui una de les paraules més manipulades i descafeïnades que existeixen. Tot això per patir del que sí van tenir la majoria dels ODM: concreció i seguiment.
 
El desenvolupament sostenible està també íntimament vinculat a la infància. Les societats sostenibles són imprescindibles per garantir als nens un dels seus drets més fonamentals: el dret a créixer i desenvolupar-se. Però, a més, no es pot pensar en avançar cap a la sostenibilitat sense comptar de partida amb nens sans, educats i protegits, i sense tenir en compte la seva visió del món i les seves aportacions.
 
La salut, la seguretat, l'educació i els drets dels infants estan indissolublement vinculats a la tasca de garantir el creixement econòmic i la prosperitat compartida, un entorn natural protegit i societats més estables i més segures. Com indica un recent treball d'UNICEF sobre desenvolupament sostenible, "subestimar l'aportació dels infants és un perill per a tots nosaltres, per a les comunitats en què vivim i per al planeta".
 
Esperem que aquesta cimera suposi un impuls definitiu per al compliment de les metes dels ODM encara sense complir i ancori fermament les bases d'un acord entre tots els països, que ens permeti comptar a partir de 2015 amb una guia clara i comuna per seguir recollint més i més èxits en la lluita contra la pobresa i en la cura dels nostres recursos i del nostre entorn.