Eleccions 2015: els infants ja tenen programa electoral

Les eleccions municipals i autonòmiques són a la vora i els infants de 50 municipis espanyols ja han preparat un programa electoral propi.

Tot i que ells no ser poden ser elegits com aalcaldes (encara!), la idea és que elspolítics tinguin en compte les propostes d'aquest programa quan governin.

Després de mesos de treball en la dinàmica Vota per mi, amb participants de 9 a 17 anys, aquestes són algunes de les més de 100 propostes que han fet:

1. Crisi i Família. Els nens volen que els polítics es comprometin amb uns mínims davant la situació econòmica. Proposen ajudar les famíliesamb fills a càrrec i volen que els pares i mares que treballen tingui més temps lliure per estar amb ells.

2. Sistema Educatiu. Demanen que es tingui en compte la seva opinió per millorar la llei d'educació. Volen menys deures o diferents dels actuals, i que siguin més divertits i útils. També veuen important tenir dret a vaga amb 13 i 14 anys, sense que sigui necessari faltar a classe.

3. Tecnologia. En el seu programa, els nens i adolescents deixen clar que els adults han d'aprendre a utilitzar les noves xarxes i tecnologies per poder comunicar-se amb ells al cent per cent. A més, demanen facilitats idescomptes per a estudiants que vulguin comprar productes tecnològics.

4. Integració. Els nois i noies creuen que és important que els alumnes amb necessitats especials puguin anar a classe amb ells. Per a això proposen que hi hagi professors dedicats a integrar a les aules nens amb discapacitat o a donar classe d'espanyol perquè elsestrangers puguin seguir aviat les classes.

 

ELECCIONS 2015: L'OPINIÓ DELS infantS ComptA

5. Oci i temps lliure. Als joves els encanta gaudir del seu temps lliure però és que, a més, aquesta és una faceta molt important en el seu desenvolupament. Volen que el cinema arribi als pobles i barris on no n'hi ha, que ampliïn elcarril bici i les instal·lacions esportives i que hi hagi activitats d'oci gratuïtes.
 
6. Medi ambient. Els nens busquen platges, boscos i rius més nets per poder gaudir-los. Aposten pelreciclatge i utilitzar la bici per contaminar el menys possible i els agradaria tenir més horts escolars i comunitaris.
 
7. Violència entre iguals. Els joves estan molt preocupats per l'assetjament escolar i volen que tota la societat conegui aquest problema. Proposen quepares i professors rebin formació perquè puguin ajudar-los a solucionar els conflictes que sorgeixen a les escoles.
 
8. Participació. Però el que els nostres nens i adolescents volen sobretot, és que els escoltem. Creuen que quan s'hagi de prendre alguna decisió que els afecti, els polítics haurien de demanar-los l'opinió i prendre'ls molt en compte. Fins i tot proposen que s'ampliï el dret a votar a partir dels 14 o 15 anys.
 
Què et semblen les seves idees? Des del programaCiutats Amigues de la Infància d'UNICEF Comitè Espanyol creiem que és important que es coneguin i que tinguem molt en compte la seva opinió. Pensa en això quan vagis a votar al maig i uneix-te a la nostra proposta d'un Pacte d'Estat per la Infància perquè "del seu present, en depèn el nostre futur".