El conflicte de Síria deixa cicatrius invisibles als infants

L'exposició perllongada a la violència i l'estrès, el desplaçament múltiple, la pèrdua d'amics i familiars, i un greu deteriorament de les condicions de vida estan deixant als infants de Síria cicatrius duradores.

 

"Els pares diuen que els seus fills estan patintmalsons freqüents i mostren comportaments temeraris i agressius", va dir María Calivis, Directora Regional d'UNICEF per a l'Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica. És comú que els nens mullin el llit a les nits i s'hagin tornat més retrets i apegats. Els seus dibuixos són sovint violents i agressius, amb imatges de vessament de sang, explosions i destrucció ".
 
UNICEF ​​calcula que més de 4 milions d'infants sirians es veuen afectats pel conflicte en curs.
 
"Els infants que han estat sotmesos a un estrès intens poden perdre la capacitat de connectar emocionalment amb els altres i amb si mateixos", diu Jane MacPhail, experta d'UNICEF en protecció de la infància quetreballa amb infants en el campament de refugiats de Za 'atari, a Jordània. "Els seus sentiments bàsics poden aturar-se i els nens se senten incapaços de pensar en el futur o recordar esdeveniments recents".
 
Ja sigui a Síria o als països veïns, en assentaments per a persones desplaçades, en camps de refugiats o en les comunitats d'acollida, UNICEF ha estat treballant amb els seus aliats i les famílies per ajudar els nens a recuperar un sentit de seguretat, donar-los l'oportunitat d'expressar-se i ajudar-los a desenvolupar formes constructives de suportar el conflicte.
 
Això inclou els Espais Amics de la Infància, on els nens poden jugar i participar en activitats recreatives i esportives. També inclou la formació de mestres i consellers escolars per donar suport i derivar els infants necessitats d'atenció més especialitzada.
 
Des del començament de l'any, prop de 470.000 nens sirians han rebut suport emocional en més de 220 Espais Amics de la Infància, i també en entorns alternatius d'aprenentatge com els clubs escolars. Les xifres inclouen 250.000infants a Síria, 128.000 al Líban, 80.000 a Jordània, 5.500 a l'Iraq i 5.000 a Turquia.
 
Dins de Síria, UNICEF i els seus aliats han mantingut els centres oberts i funcionant fins i tot en zones on el conflicte ha estat més intens, com Homs, Daraa i Alep, proporcionant un suport vital als nens que experimenten la violència més intensa del conflicte.
 
"Ajudar els infants a manejar els temors i la inseguretat no és un luxe", va dir Calivis. "Els pares que veuen els seus fills tornar a connectar amb la infància s'han convertit en els nostres millors defensors d'aquest servei."
 
De la sol · licitud de fons que UNICEF ha fet per a Síria i la regió de 470 milions de dòlars, 55 milions de dòlars són per finançar les activitats de protecció de la infància.
 
Qualsevol persona pot col · laborar enviant un missatge de text amb la paraula UNICEF al 28028, o fent un donatiu a través del web: https://www.unicef.es/cat/cooperacio-internacional/donar-ong/fer-donacio/ajuda-urgent-siria