El canvi climàtic amenaça els infants

L'huracà Sandy ha provocat que cada vegada més persones culpin al canvi climàtic d'aquest tipus de catàstrofes. Mentrestant, un recent informe de Nacions Unides alerta que el món està cada vegada més lluny de complir els compromisos per combatre el canvi climàtic. En aquest context, més de 200 governs estan reunits a Doha, a Qatar, fins al 7 de desembre a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic.

eLs infants denuncien el futur que heretaran

En aquesta situació, els més afectats són elsinfans, tal com sosté la directora de la Coalició de joves per al clima de Nigèria, Esther Agbarakwe: "Massa sovint, els adults senten que tenen el monopoli del coneixement sobre temes com aquest. però ara estem veient com són els infants els que estan cridant l'atenció per crear consciència sobre com els està afectant el canvi climàtic".Denuncien l'augment de la desnutrició, les malalties, el desplaçament i les migracions, així com l'augment de la pobresa. I denuncien el futur que heretaran.

Mentrestant, l'informe Stern Review: The economics of climate change estima que el resultat de la inacció actual seria "catastròfic" i podria "crear riscos de greus alteracions en l'activitat econòmica i social, més endavant en aquest segle i en el següent, en una escala similar a les associades amb les grans guerres i la depressió econòmica de la primera meitat del segle XX".

"Això és només la punta de l'iceberg, el futur serà extrem, més enllà de la nostra imaginació", diu el responsable del Programa de Canvi climàtic, Medi Ambient i Boscos de l'Institut de Desenvolupament de Ultramar, Tom Mitchell.

El canvi climàtic: un desafiament contra el qual hem d'actuar ja

Els efectes del canvi climàtic es poden mitigar si es prenen mesures immediatament. Per al professor Saleemul Huq, investigador principal en el Grup de Canvi Climàtic a l'Institut Internacional per al Medi Ambient i el Desenvolupament, els països menys desenvolupats són els més proactius en aquest tema. "Tots han fet avaluacions d'impacte sobre el canvi climàtic i els plans nacionals d'adaptació, que molts d'ells s'estan ara executant". El canvi climàtic representa un desafiament diferent a qualsevol que el món ha enfrontat, però també una oportunitat única perquè milions de persones actuïn realment amb una missió comuna.Més informació