Dos districtes d’Etiòpia posen fi a la mutilació genital femenina

Els districtes d’Amibara i Awash-Fentale, de la regió d’Afar, a l’est d’Etiòpia, han posat fi a la pràctica de la mutilació genital femenina. Per mostrar el seu compromís, es va emetre recentment una declaració oficial i ambdues localitats van celebrar una cerimònia pública en què els dirigents van anunciar que anaven a vigilar-ne el compliment.

“Veure tantes nenes aquí que estanorgulloses de no haver estat circumcidades és unèxit enorme, fet que s’hauria considerat tabú fa uns anys”, va afirmar Asiya Oumer, representant de la Federació de Joves d’Afar.

“Es tracta d’un resultat molt important per a tots nosaltres. El nostre objectiu futur és aconseguir un abandonament de la mutilació genital femenina a Afar”, va manifestar Tabeyin Gedlu, especialista en comunicació de programes d’UNICEF.

Els líders mostren el seu compromís en una cerimònia

[]

Per aconseguir l’abandonament d’aquesta pràctica als dos districtes, el suport dels líders religiosos i dels caps dels clans ha estat fonamental, a causa de la important influència que exerceixen sobre la comunitat.

Segons un estudi realitzat el 2010 per la Rohi Weddu Pastoralist Women's Development Organization, un aliat local, la mutilació genital s’ha reduït ràpidament en aquestes comunitats durant l’última dècada.

Durant la cerimònia al districte d’Amibara, el governador, Bidar Ali, va declarar que l’escissió no es tornaria a practicar al districte. Moltes persones que havien exercit aquesta pràctica també van fer públiques les seves promeses a la comunitat de no exercir de nou la seva antiga professió.

A Awash-Fentale, en una cerimònia similar, un grup de nenes van expressar el seu orgull de no haver estat circumcidades.

Impacte en altres comunitats

Mohammed Asheraye, administrador d’un districte veí, va prometre seguir els passos d’Amibara i Awash-Fentale i declarar l’abandonament de la mutilació genital femenina al seu districte pròximament.

La iniciativa per abandonar l’ablació va començar fa aproximadament deu anys a ambdós districtes. El 2008, UNICEF i el Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA) van començar un programa conjunt per brindar suport a aquests esforços a la localitat de Semera, a la mateixa regió.