Dos districtes d’Etiòpia posen fi a la mutilació genital femenina

Els districtes d’Amibara i Awash-Fentale, de la regió d’Afar, a l’est d’Etiòpia, han posat fi a la pràctica de la mutilació genital femenina. A fi de mostrar el compromís amb esta decisió, fa poc s’ha fet pública una declaració oficial i les dos localitats han celebrat una cerimònia pública on els dirigents han anunciat que vigilarien que es complira.

“Veure tantes xiquetes ací que estanorgulloses de no haver sigut circumcidades és unèxit enorme, cosa que s’hauria considerat tabú fa uns quants anys”, va afirmar Asiya Oumer, representant de la Federació de Joves d’Afar.

“Es tracta d’un fet molt important per a tots nosaltres. El nostre objectiu per al futur és aconseguir l’abandonament de la mutilació genital femenina a la regió d’Afar”, ha  manifestat Tabeyin Gedlu, especialista en comunicació de programes d’UNICEF.

EL COMPROMÍS DELS LÍDERS ES MOSTRA EN UNA CERIMÒNIA

Missing file.

A fi d’aconseguir l’abandonament d’esta pràctica als dos districtes, el suport dels líders religiosos i dels caps dels clans ha sigut fonamental, a causa de la important influència que exercixen sobre la comunitat.

Segons un estudi que l’any 2010 va fer la Rohi Weddu Pastoralist Women’s Development Organization, un aliat local, la mutilació genital ha descendit ràpidament en estes comunitats durant l’última dècada.

Durant la cerimònia al districte d’Amibara, el governador, Bidar Ali, va declarar que l’ablació no es tornaria a practicar al districte. Moltes persones que havien exercit esta pràctica també van prometre públicament davant de la comunitat no tornar a exercir la seua antiga professió.

Al districte d’Awash-Fentale, en una cerimònia similar, un grup de xiquetes van expressar l’orgull que sentien pel fet de no haver sigut circumcidades.

ImpactE en ALTRES COMUNITATS

Mohammed Asheraye, administrador d’un districte veí, va prometre seguir els passos d’Amibara i Awash-Fentale i declarar l’abandonament de la mutilació genital femenina al seu districte pròximament.

La iniciativa per a abandonar l’ablació va començar fa vora deu anys als dos districtes. El 2008 UNICEF i el Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA) van mamprendre un programa conjunt a fi de donar suport a estos esforços a la localitat de Semera, situada a la mateixa regió.