Dia Mundial per a l'Eradicació de la Pobresa

Post de Blanca Carazo, Responsable de Projectes d'UNICEF Espanya
 
 
Avui és el Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa. Ahir va ser el Dia Mundial de l'Alimentació. Demà .... No, no pretenc posar aquí el calendari complet dels Dies Mundials i Internacionals. En canvi, si m'agradaria dir, perquè així ho crec, que demà, en un sentit més ampli, serà el Dia que entre tots siguem capaços de construir.

Avui, el Dia Internacional per l'Eradicació de la Pobresa, que se celebra des del 1993, té el propòsit de "promoure una major consciència sobre les necessitats per eradicar la pobresa i la indigència a tots els països". Ahir, el Dia Mundial de l'Alimentació, proclamat el 1979 per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació), pretenia "conscienciar sobre el problema alimentari mundial i enfortir la solidaritat en la lluita contra la fam, la desnutrició i la pobresa".

En definitiva, aquests dies ens recorden la situació de pobresa i la manca d'accés a una alimentació adequada, dues qüestions estretament relacionades, que pateixen moltes persones, i especialment molts infants, a tot el món. I ens porten a seguir actuant per canviar aquesta realitat.

180 milions d'infants al món pateixen desnutrició crònica. Molts d'ells ahir van menjar, en tot el dia, una sopa de mill o un bol d'arròs, potser igual que el dia anterior, i l'anterior i l'anterior... Una dieta escassa, poc variada ipobre en proteïnes i vitamines, que pot tenir com a conseqüència retards irreversibles en el seudesenvolupament físic i intel · lectual.

20 milions d'infants al món pateixen desnutrició aguda greu. Alguns d'ells ahir no van menjar i la seva vida està en risc. Afortunadament, altres han pogut accedir a un tractament i es recuperaran en algunes setmanes.

 

El treball d'UNICEF

UNICEF treballa per prevenir la desnutrició crònica assessorant les mares de Burkina per donar als seus fills una alimentació més completa amb els recursos de què disposen, realitzant seguiments nutricionals per SMS a Guatemala, mitjançant programes d'alimentació a l'escola i de transferències de diners a les famílies més pobres al Senegal.
 
UNICEF treballa per prevenir i tractar la desnutrició aguda, donant suport al govern del Níger en els centres nutricionals, distribuint aliments suplementaris en èpoques d'escassetat a Mauritània, subministrant llet terapèutica i aliment terapèutic llest per al seu ús a Somàlia.
 
UNICEF treballa, de moltes maneres, per reduir la pobresa i per fer que es compleixi el dret a l'alimentació de tots els infants del món, i en especial, dels més pobres i els més vulnerables.
 
Darrere de cada nen i cada nena amb desnutrició, hi ha sovint una situació de pobresa, una història d'exclusió. En canvi, per davant de cada infant ben alimentat hi ha un futur millor per a ell o ella i per als seus fills, la seva comunitat i el seu país. Combatre la desnutrició infantil és donar a cada infant, cada família, cada comunitat, l'oportunitat detrencar el cercle de la pobresa.