Dia Mundial del Refugiat: què significa per als infants?

En el món hem arribat a un nou i terrible màxim històric. El nombre de persones refugiades i desplaçades a causa de les guerres i la persecució va arribar als 59,5 milions al final del 2014, quatre vegades més que el 2010.

Des de la Segona Guerra Mundial mai hi havia hagut un nombre tan elevat de persones refugiades.

Els infants són el grup de població més afectatper aquesta horrible situació. No només perquè representen més de la meitat de la població refugiada del planeta, sinó també perquè els seus anys com a refugiats marcaran laresta del seu futur i el de les societats en què viuen.

Els nens refugiats s'enfronten a un sobtatcanvi en la seva vida. Enmig d'una greu emergència, els seus pares o familiars decideixen que, la que fins llavors havia estat casa seva, ja no és segura per a ells. La fugida sembla ser l'única solució.

L'espiral de violència i inseguretat que acompanya els conflictes afecta directament els infants, que són les primeres víctimes d'atacs a la població civil, les malalties i ladesnutrició. A més, la ruptura i separació de les famílies és un fet habitual en la població refugiada, cosa que marcarà permanent la vida dels nens.

Des d'UNICEF treballem per mitigar l'impacte que eldesplaçament forçós té en els nens refugiats. D'aquesta manera, lluitem perquè el seu desenvolupament físic i emocional es vegi afectat al menys possible.

DiA MUNDIAL DEL REFUGIAt: LA CRISI de SíRIA GENERA xifres ESgArrifoses

De totes les emergències actives en el món, elconflicte sirià és el que ha produït les xifres més esgarrifoses. 3,8 milions de sirians habitatge refugiats als països veïns, dels quals 2 milions són infants. A més, 7,6 milions de persones es troben desplaçades dins del país.

Però no és Síria l'únic punt on els nivells de refugiats són preocupants. Emergències com les que viu el país més jove del món, Sudan del Sud, la República CentreafricanaNigèria també estan obligant la seva població a deixar les seves vides enrere a la recerca d'un futur sense perill.

DiA MUNDIAL DEL REFUGIAt: INFàNCIeS EN risc

Quan un nen es converteix en refugiat, la sevainfància i el seu desenvolupamentqueden automàticament en risc. El seu barri, el seu col·legi, els seus amics, les seves joguines... No tornarà a veure'ls en molt temps, potser mai. L'experiència pot crear unstraumes inborrables per a la resta de la seva vida.

Si pots, dóna al nostre fons d'emergències i contribueix a aconseguir que elsinfants refugiats tinguin accés a aigua potable, educació, nutrició i protecció.