Dia Mundial contra la Pneumònia: 940.000 infants moren cada any, per això ara NO podem parar

La mortalitat infantil per pneumònia ha baixat, fet que demostra que les estratègies per vèncer la malaltia estan funcionant. No obstant això, encara queda molt per fer per evitar que centenars de milers de nens morin a causa d'aquesta malaltia prevenible cada any.

El 2013, per primera vegada en més d'una dècada, la pneumònia no va ser la primera causa de mort entre infants menors de cinc anys, convertint-se en la segona després les complicacions derivades de naixements prematurs, segons xifres publicades per UNICEF recentment.

La taxa per pneumònia segueix sent alta, representant el 15% de les morts o 940.000 nens a l'any, però les morts per la malaltia s'han reduït un 44% des de l'any 2000.

La PneumÒnIa És la segOna causa de mORT entre ELS INFANTS menors de 5 aNYs

"La pneumònia segueix sent una malaltia perillosa, mata més nens menors de cinc anys que el VIH/sida, la malària, les ferides i el xarampió junts, i encara que les xifres estan baixant, amb gairebé un milió de morts a l'any, no hi ha espai per a l'autocomplaença", explica Mickey Chopra, cap dels programes de salut d'UNICEF. "La pobresa és el major factor de risc i això implica que els nostres esforços han d'arribar a tots els infants, no importa quina sigui la seva situació".
 
Les morts per pneumònia són més altes en comunitats rurals pobres. La contaminació de l'aire a les llars és una important causa de pneumònia, de manera que els nens que viuen en cases on s'utilitzen combustibles sòlids com la fusta, fems o carbó per cuinar o escalfar, corren un alt risc. Les llars massificades també contribueixen a augmentar els nivells de pneumònia. A més, els nens pobres tenen menys probabilitats d'estar immunitzats contra el xarampió i la tos ferina, que es troben també entre les principals causes de la malaltia.
 

La pobreSa es el maJor factor de risC

El diagnòstic primerenc i el tractament de la pneumònia, així com l'accés a les cures sanitàries, salven vides, de manera que les estratègies han d'estar centrades en les comunitats de baixos ingressos.

L'augment de l'ús de les vacunes contra la pneumònia, particularment en els països d'ingressos baixos, ha portat a assolir progressos contra la malaltia, però les desigualtats existeixen fins i tot en països amb una cobertura àmplia .

"Tancar la bretxa del tractament entre els desfavorits i els acomodats és essencial per reduir les morts per pneumònia que es poden prevenir", explica Chopra. "Com més ens centrem en les causes i les solucions conegudes, més ràpid controlarem aquest flagell per a la infància".

Un senzill tractament ha tingut gran èxit: treballadors de la salut comunitaris donen als nens amoxicil·lina en un format de pastilla amigable per als nens, com a part d'un programa de gestió integral de casos a nivell comunitari.

Altres mesures senzilles com l'alimentació exclusiva amb llet materna, el rentat de mans amb sabó, la vacunació i la provisió de micronutrients també reduiran la incidència de la pneumònia.

QUÈ POTS FER TU PER ATURAR LA MORTALITAT INFANTIL?

Per contribuir al treball d'UNICEF contra la mortalitat infantil pots:

  • Fer una donació en línia.
  • Enviar un SMS amb la paraula UNICEF al 28028*: 1,20 euros íntegres per a UNICEF. Amb aquesta quantitat es pot vacunar un nen contra diverses malalties mortals, o costejar el tractament contra la desnutrició per a un nen durant un dia.
  • Fer un donatiu per telèfon al 902 31 41 31.
  • Sumar-te a la nostra comunitat d'optimistes i explicar als teus amics i coneguts que mai hem estat tan a prop d'acabar amb la mortalitat infantil. Pots descarregar-te el nostre kit de supervivència i ajudar-nos a difondre el missatge a les xarxes socials. 

 

* IMPORT DEL SERVEI DE SMS 1,20 € ÍNTEGRE PER A UNICEF. Vàlid per Movistar, Vodafone, Orange, Yoigo i Euskaltel. Número sense fins comercials. Operat per UNICEF. N.atn.clte: 902228028, [email protected]. Informació legal i protecció de dades: www.unicef.es