Dia Internacional de la Nena

Per primera vegada es commemora el Dia Internacional de la Nena, recordant que l'educació és la millor manera d'eradicar el matrimoni infantil

Amb motiu del primer Dia Internacional de la Nena, UNICEF i els seus aliats destaquen els esforços conjunts realitzats per eradicar el matrimoni infantil, una violació dels drets humans fonamentals que afecta tots els aspectes de la vida de les nenes.

Al món, gairebé 400 milions de dones d'entre 20 i 49 anys, més del 40 per cent, es van casar sent menors d'edat.

Les estadístiques més recents d'UNICEF indiquen que aproximadament 70 milions de dones joves de 20 a 24 anys, gairebé 1 de cada 3, es van casar abans de fer els 18 anys. D'aquestes dones, 23 milions es van casar abans de fer els 15.

La proporció de nenes casades ha disminuït en els últims 30 anys, però el matrimoni infantil persisteix en taxes elevades en diverses regions del món, particularment en les zones rurals i entre els més pobres. Algunes de les nenes que han contret matrimoni pertanyen als grups més marginats i vulnerables de la societat. Aquestes nenes solen estar aïllades, allunyades dels seus familiars més pròxims, fora de l'escola i sense poder interactuar amb els seus pares i les seves comunitats.

El matrimoni infantil exposa les nenes a embarassos precoços i no desitjats, fet que representa un risc amb conseqüències que poden ser fins i tot mortals. Les morts maternes relacionades amb l'embaràs i el part són un component important de la mortalitat de nenes d'entre 15 i 19 anys a tot el món, el que representa unes 50.000 morts cada any. D'altra banda, les noies d'entre 10 i 14 anys d'edat tenen cinc vegades més probabilitats que les dones de 20 a 24 de morir durant l'embaràs i el part.

L'experiència demostra que en contextos tan diversos com els deBangla Desh, Burkina Faso, Djibouti, Etiòpia, Índia, el Níger, el Senegal i Somàlia, la combinació de mesures legals i el suport a les comunitats amb mesures alternatives, especialment en matèria educativa, ofereix resultats positius, permetent a les comunitats dialogar i prendre decisions de manera col · lectiva per posar fi al matrimoni infantil.

L'educació és la millor forma d'eradicar el matrimoni infantil

"El matrimoni infantil sovint pot provocar la fi de l'etapa educativa de la nena. A les comunitats on preval aquesta pràctica, casar-se amb una nena forma part d'un conjunt de normes socials i actituds que reflecteixen l'escàs valor atorgat als drets humans de les nenes", ha dit Anju Malhotra, cap de la Secció de Gènere i Drets d'UNICEF . L'educació és una de les estratègies més eficaces que existeixen per protegir els infants contra el matrimoni. Quan les nenes són capaces de romandre a l'escola també es pot produir un canvi d'actitud respecte a les seves oportunitats a la comunitat. "El Dia Internacional de la Nena posa de manifest la necessitat de col · locar els drets de les nenes al centre del desenvolupament", ha dit Anju Malhotra. "Nacions Unides i els seus aliats s'uneixen per mostrar els increïbles progressos realitzats i posar en relleu els reptes actuals" va afegir. Sota el lema La meva vida, el meu dret, elimina el matrimoni infantil, es duran a terme arreu del món una sèrie d'esdeveniments i accions destinats a cridar l'atenció sobre aquesta qüestió de gran importància. A la seu de l'ONU a Nova York, l'arquebisbe Desmond Tutu, juntament amb UNICEF, UNFPA i ONU Dones, participarà en un debat sobre les formes en què governs, societat civil, agències de l'ONU i el sector privat poden unir-se per accelerar la reducció del matrimoni infantil. A Malawi, se celebrarà un debat parlamentari sobre aquesta temàtica i a Uganda els joves utilitzaran missatges de text per dialogar obertament. En col · laboració amb governs, societat civil i agències, fons i programes de l'ONU, UNICEF està establint les bases per posar fi al matrimoni infantil a tot el món. El 2011, 34 oficines de l'organització van posar en marxa iniciatives centrades en l'eradicació del matrimoni infantil a través de mesures que incentivessin un canvi social i econòmic, així com una reforma legal en els països.

Disminució del matrimoni infantil a l'índia

A l'Índia, un dels països del món amb un major nombre de nenes que es casen abans de fer 18 anys, el matrimoni infantil ha disminuït a tot el país, []

caient en quasi tots els estats d'un 54% (1992-1993) a un 43% (2007-2008), tot i que el ritme de disminució és lent. En aquest país, UNICEF va impulsar l'aprovació de la Llei de prohibició del matrimoni infantil de 2006, i des de llavors ha donat suport al desenvolupament i posada en marxa d'una estratègia nacional sobre aquesta temàtica, que té com a objectiu coordinar els programes i polítiques per abordar tant les causes com les conseqüències del matrimoni infantil.

UNICEF va participar en el desenvolupament, de manera individualitzada, dels plans d'acció duts a terme en cada estat i va recolzar la creació de clubs de nenes i altres col · lectius, que van rebre informació sobre drets d'infància i van rebre entrenament per treballar amb comunitats per tal de fomentar l'eliminació del matrimoni infantil.

"A través de compromisos globals, l'acció de la societat civil, les legislacions i les iniciatives individuals, les nenes podran créixer en un ambient segur i productiu", va dir Malhotra. "Hem accelerar els progressos i dedicar recursos perquè les nenes puguin reclamar els seus drets i assolir el seu màxim potencial".