Dia Internacional de la Internet Segura 2014

Internet ha obert les portes en els últims lustres a un món inabastable d'informació i entreteniment per a tots els públics.

Els seus beneficis són enormes en camps com l'educació i la socialització.

Estem davant d'un nou marc global les avantatges del qual han de ser posades a l'abast de tots els infants, en tots els racons del món.

Però, al mateix temps que la xarxa creix i es multiplica oferint més oportunitats que mai, també s'amplien lesamenaces potencials per a laseguretat dels menors.
 
Per promoure a tot el món un ús responsable i segur de les noves tecnologies, especialment entre menors i joves, avui se celebra el Dia Internacional de la Internet Segura.
 
L'esdeveniment està promogut per la Comissió Europea i organitzat a Espanya pel Centre de Seguretat a Internet per als menors liderat per l'Asociación Protégeles. Aquest any se sumen a la celebració més de 70 països de tot el món i té com a objectiu frenar la famosabretxa digital, promovent el diàleg i el treball entre generacions, sota l'eslògan "Junts podem fer una internet millor".
 

Internet segura: els riscos als quals s'enfronten els joves a internet

UNICEF presta atenció a aquesta qüestió des de fa anys, tant a nivell internacional com al nostre país. L'informe Seguretat infantil a Internet: reptes i estratègies globals (PDF, en anglès), llançat per l'organització ara fa dos anys, proporciona una millor comprensió dels riscos als quals s'enfronten els joves ainternet.
 
L'informe presenta un marc per protegir els menors d'amenaces com el ciberassetjament, l'exposició a imatges d'abusos, així com a altres pràctiques com elgrooming, en el qual algunes persones es fan passar per menors per aconseguir fotografies íntimes dels nens.
 
L'informe assenyala quatre aspectes que necessiten coordinar-se per crear un entorn més segur per als infants a la xarxa: ensenyar als nens a protegir-se per si mateixos, acabar amb la impunitat dels qui els assetgen, reduirl'accés a material perjudicialprocedent d'internet, i donar suport a larecuperació de les víctimes.
 
Per la seva banda, el director executiu d'UNICEF Comitè Espanyol, Javier Martos, assegurava el passat setembre al Senat, en una ponència sobre els riscos derivats de l'ús de la xarxa per part dels menors, que "totes les possibilitats que internet ofereix s'han aprofitar, són una oportunitat de millora, el problema és que ainternet es tracta als infantsúnicament com a consumidors".
 
En la seva intervenció incidia en la idea que és fonamentaltreballar de forma conjunta i tenint en compte una adequada autoregulació del sector, unalegislació eficaç i una bona formació i informació als pares, a lacomunitat educativa, a les empreses i a les autoritats públiques.
 
I acabava assegurant que en el món de les noves tecnologies "hem de ser capaços de construir un entorn més amigable, entenent que hi ha una part que té a veure amb la protecció dels infants, però que hi ha una altra que té a veure amb les oportunitats de desenvolupament, construcció de ciutadania i educació".
 

Dia de la internet segura: ALIANceS a LA xarxa

Orange, Tuenti,Google, Alia2 oProtégeles són algunes de les empreses i organitzacions amb les quals UNICEF Comitè Espanyol ha treballat en els darrers anys diferents aspectes relacionats amb la seguretat a la xarxa. Per exemple, amb Orange, aliat corporatiu des del 2003, col·labora amb el desenvolupament del portal Navega Seguro.
 
D'altra banda, està participant com a convidada en el Comitè d'Experts que l'Asociación Protégeles coordina des del Centre de Seguretat a Internet. L'objectiu dels grups que configuren aquest Comitè és recopilar opinions, experiències i propostes que puguin servir per donar resposta a les diferents situacions que es plantegen en l'ús que els menors d'edat fan de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).
 
La intenció és que les conclusions i propostes que surtin d'aquestes reunions puguin ser d'ajuda a la societat en el seu conjunt: als pares, als professors, als departaments d'orientació i entorn escolar, a les empreses  a les Forces i Cossos de Seguretat, i a tots els estaments que puguin dur a terme accions dirigides a millorar l'ús que els més petits fan de les TIC.