Crisi a Síria: milions d'infants en risc per la manca d'aigua

L'escassetat d'aigua potable Síria durant l'estiu calorós està posant a milions d'infants en risc de contraure malalties que es transmeten mitjançant l'aigua.
 
Des de principi d'any, s'han registrat 105.886 casos de diarrea aguda a Síria. L'hepatitis A també està augmentant, amb una xifra rècord de 1.700 casos detectats en només una setmana durant el mes de febrer.
 
El conflicte s'intensifica i, amb ell, les onades de població desplaçada es multipliquen, augmentant la pressió sobre el ja de per si fràgil sistema d'aigua i sanejament.
 
"La situació és preocupant sobretot per alsnens i nenes, que són especialment vulnerables a les malalties transmeses per l'aigua", diu Hanaa Singer, representant d'UNICEF a Síria. "En aquestcinquè any de crisi l'aigua és cada vegada més escassa i insalubre, i les males condicions higièniques, en particular en les comunitats de desplaçats, estanposant a més infants en greu perill".
 
A Deir-Ez-Zour, a l'est del país, elrisc de brots de malalties és especialment alt. Els informes indiquen que les aigües residuals estan contaminant greument el riu Eufrates, d'on la població s'abasteix d'aigua potable. En aquesta zona ja s'han detectat 1.144 casos de tifus.
 

SíRIA: L'ALT PREu DEL COMBUSTIBLE INFLUEix EN L'ACCéS A L'AiGUA POTABLE

L'alt preu del combustible també està influint en l'accés a l'aigua per part dels civils. En algunes zones del país, el valor d'un litre s'ha triplicat a 500 lliures sirianes (2,3 euros). A això s'afegeix que les bombes d'aigua només funcionen durant dues hores al dia, reduint la disponibilitat d'aigua a 20 litres diaris per persona.
 
El tancament de la frontera amb Jordània no està ajudant a la distribució d'aigua i altres subministraments a Síria. Aquest era el pas que,abans del tancament, utilitzàvem en UNICEF per distribuir material per potabilitzar mig milió de litres d'aigua. Per aquest motiu, lesexistències dins de Síria s'estanesgotant.
 
"Des del començament de la crisi hem treballat amb un ampli nombre d'aliats per donar suport a la infraestructura d'aigua necessària, de la qual depenen15 milions de persones a Síria", diu Singer. "Això ha inclòs la perforació i dotació de pous com afonts alternatives d'aigua quan el principal proveïdor falla, així com el suport a la producció local i l'adquisició de subministraments de tractament de l'aigua".
 
Per poder donar resposta a les necessitats d'aigua i sanejament a Síria necessitem la teva ajuda. Si pots, dóna.