Crisi a Gaza: 8 coses que has de saber sobre la situació dels infants

El conflicte a Gaza que es va iniciar el 8 de julio ha tingut un enorme impacte en els infants

 

1. El 24 d'agost va ser el primer dia de classes, però la majoria dels nens a Gaza no van poder tornar a l'escola. 
 
Els atacs han danyat almenys 244 escoles. 25 han estat completament destruïdes
 
Altres escoles no poden ser utilitzades, ja que s'estan emprant com a albergs. Més de 280.000 persones desplaçades pel conflicte es refugien en edificis escolars. 

     

2. Gaza té una de les taxes d'alfabetització més altes de la regió. 

L'Estat de Palestina té una taxa d'alfabetització d'adults del 95%, molt per sobre de la mitjana regional de 77%. L'educació és molt valorada per les famílies a Gaza
 
Pernille Ironside, cap de l'oficina d'UNICEF a la Franja de Gaza, explica que el 80% de les escoles a Gaza operaven en un doble torn abans del conflicte. Això significa que un grup d'estudiants va a l'escola al matí i un altre a la tarda. 
 
"Els estudiants tornen a casa i tracten d'estudiar, sovint amb la llum d'una espelma, perquè no hi ha prou electricitat", explica Ironside. "I no obstant això, tenen aquest increïble desig i compromís amb la seva educació."

3. La majoria de cases a Gaza reben electricitat només dues hores al dia. 

L'única central elèctrica de Gaza ha estat atacada cinc vegades des del 8 de juliol i ara ja no està operativa. 
 
L'electricitat és necessària per bombejar l'aigua del sistema municipal d'aigua de Gaza i dels pous locals, de manera que quan no hi ha energia, no hi ha aigua.

 

4. El 96% de l'aqüífer de Gaza està contaminat. 

Gaza pateix una crisi de l'aigua des de fa 2 anys. La seva principal font d'aigua subterrània pot quedar inutilitzable. El conflicte ha malmès pous, estacions i plantes de tractament d'aigües residuals. 
 
La resposta d'UNICEF inclou la instal·lació de 14 punts d'accés a l'aigua i l'ajuda per reparar la infraestructura danyada.

5. Més de 370.000 nens s'han vist directament afectats pel conflicte. 

UNICEF estima que més de 373.000 nens i nenes de Gaza han patit una lesió, la pèrdua d'un familiar o la destrucció de les seves llars. Aquests nens necessiten suport emocional i psicològic immediat. 
 
"La nostra prioritat és arribar als infants tan aviat com sigui possible", explica Ironside.

6. Gaza està plena d'artefactes explosius sense detonar. 

Armes explosives es troben disperses per tot Gaza. Els nens petits tenen la temptació de recollir-les, sense adonar-se que encara poden explotar
 
UNICEF està llançant anuncis de ràdio per explicar com detectar restes explosives perilloses i que puguin eliminar-se de manera segura.

7. UNICEF introdueix els subministraments a Gaza a través d'un únic encreuament. 

L'encreuament de Kerem Shalom és l'únic encreuament comercial a Gaza
 
UNICEF treballa amb les autoritats en ambdós costats per aconseguir fer arribar els subministraments que salven les vides dels nens i les nenes afectats, com vacunes, medicaments i kits d'higiene
 
UNICEF ha lliurat més de 3,5 tones de subministraments d'emergència a Gaza des de juliol.

8. La taxa d'atur entre els joves és alarmantment alta. 

Fins i tot abans del recent conflicte, la taxa d'atur a Gaza era del 41,5%. La taxa d'atur entre les persones menors de 29 anys va ser del 59%. 
 
Els adolescents són especialment vulnerables a Gaza perquè sovint estan es veuen obligats a anar a les línies del front. 
 
Els programes a llarg termini d'UNICEF se centren en el treball amb adolescents sobre alternatives pacífiques a la violència