Crisi de Síria: campanya de vacunació massiva contra la pòlio

Síria, l'Iraq i Egipte han començat les campanyes de vacunació contra la pòlio. L'objectiu és arribar a més de 20 milions d'infants en els pròxims cinc dies.

Aquesta campanya és la primera a l'Iraq des que es confirmés un cas de poliomielitis al país, després de 14 anys sense aquesta malaltia.
 
La reaparició de la pòlio a l'Iraq "és un recordatori del risc que corren els infants actualment en tota la regió", declaraMaria Calivis, directora regional d'UNICEF per a l'Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica. 
 
Per evitar que la malaltia es propagui "el més important és impulsar la vacunació rutinària per arribar a cada nen amb diverses dosis i fer tot el possible per vacunar els nens als quals no hem pogut arribar en rondes anteriors". 
 
Aquestes rondes de vacunació formen part de laresposta integral al brot de pòlio detectat el mes d'octubre passat, quan es va conèixer que el poliovirus salvatge d'origen pakistanès es dirigia a Síria.
 

Crisi de Síria: 22 milions d'infants rebran la vacuna contra la pòlio

Des que es va detectar el brot s'han realitzat 25 campanyes de vacunació en tota la regió. A cada rondacada vegada més nens són vacunats, però la resposta als brots no ha arribat encara als grups especialment vulnerables: els infants que estan fugint de la violència a Síria o els que viuen enmig d'un conflicte actiu.

Davant el risc que es propagués a nivell internacional, els governs de set països de l'Orient Mitjà, amb la col·laboració d'ONGlocals, grups de la societat civil i les agències de l'ONU, estan tractant d'arribar a 22 milions d'infants amb diverses dosis de la vacuna contra la poliomielitis.

Amb aquest pla "estem arribant a la gran majoria de nens de tot l'Orient Mitjà", afirma Chris Maher, director de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a l'eradicació de la poliomielitis i de suport d'emergència. "No pararem fins arribar" als nens de més difícil accés.

La campanya continuarà els dies 10 i 18 d'abril al Líban i Turquia .

Des que va ser notificat el brot, UNICEF hadistribuït 14 milions de dosis de vacunes contra la poliomielitis a Síria.

Conseqüències del brot de pòlio

Fins a finals de març del 2014, 27 nens han patit paràlisi per la pòlio a Síria. Abans d'aquest brot, des del 1999 no s'havien registrat casos de pòlio al país.

El risc de propagació als països de la regió és alt, de manera que les autoritats sanitàries de 21 països han declarat una emergència de salut pública.

A l'Iraq el Ministeri de Salut va declarar un brot el passat 30 de març, quan es va detectar un cas de poliomielitis a un nen a l'àrea d'Al-Rusafa a la capital, Bagdad.

 
També s'han detectat poliovirus relacionats amb el qual es va originar al Pakistan, en mostres d'aigües residuals a Egipte el 2012, i a Israel, Cisjordània i la Franja de Gaza el 2013.
 
Les campanyes de vacunació es repetiran en tota la regió. A Síria es duran a terme cada mes almenys fins al maig del 2014.
 
Des que va començar el conflicte, al març del 2011, a l'interior de Síria les accions de vacunació s'han vist condicionades per les restriccions d'accés i de violència. S'han perdut equips de cadena de fred en diversos districtes i els equips mòbils de salut no han estat capaços de realitzar visites periòdiques.
 
Això ha portat a deixar sense vacunació a entre 500.000 i 700.000 infantsen aquestes àrees.