Crisi de Síria: 3 anys de conflicte, més de 5,5 milions d'infants afectats

Mentre el conflicte a Síria s'acosta al seu tercer aniversari, el nombre d'infant afectats és més del doble que fa un any. 

És una dada de l'informe d'UNICEF Sota estat de setge, l'impacte devastador per alsinfants que han viscut tres anys de conflicte a Síria. Aquest informe se centra en els5,5 milions d'infants afectats i l'enorme dany que el conflicte els està causant.
 
El major impacte l'està patint 1 miliód'infants atrapats en zones de Síria en estat de setge, o en àrees en què per la constant violènciano arriba l'ajuda humanitària.
 
Els 5,5 milions de nens afectats estan dins del país o refugiats als països veïns. Tots ells estan enperill a causa de laviolència, el col·lapse dels serveis de salut i educació, el trauma que pateixen i l'impacte econòmic en les seves famílies.
 
El resultat de combinar tots aquests factors és que totauna generació de nens sirians es podria perdre si el conflicte no acaba.
 
La infància de milions de nens està sent truncada. UNICEF vol posar rostre i nom a aquestes històries tan dures com reals. Com la de l'Adnan, de 4 anys, la casa del qual va ser bombardejada. Va fugir amb la seva família al Líban, amb la seva cara plena de cicatrius. "Plora cada nit", diu la seva mare. "Té por de tot i s'espanta si el deixem sol, encara que sigui un segon".
 
L'Adnan i altres 2 milions de nens, segons càlculs d'UNICEF, necessiten suport psicològic o tractament.
 

Crisi de Síria: el patiment dels infants s'ha d'acabar

UNICEF demana en aquest informe que es posi fi a la violència immediatament i que augmenti el suport als afectats.
 
"Per als infants de Síria, els últims tres anys han estat els més llargs de la seva vida. Han d'aguantar un altre any de sofriment?", es pregunta el director executiu d'UNICEF, l'Anthony Lake.
 
Dins del país hi ha nens atrapats amb les seves famílies en zones en estat de setge. Estan aïllats i no reben ajuda. Molts nens sirians s'han quedat sense protecció, sense atenció mèdica, sense suport psicològic i amb un escàs o cap accés a l'educació.
 
En els pitjors casos els infants i les dones embarassades han estat ferits deliberadament o assassinats per franctiradors.
 
Fora de Síria hi ha 1,2 milions de nens que han fugit als països veïns. Sónrefugiats que viuen en campaments i comunitats d'acollida desbordades. Tenen un accés limitat a aigua potable, a aliments nutritius o oportunitats d'aprenentatge.
 
En aquests tres anys de guerra els infants sirians s'han vist obligats a créixer més ràpid del que qualsevol nen hauria de fer. UNICEF estima que 1 de cada 10 nens refugiats treballa, i 1 de cada 5 nenes sirianes a Jordània és forçada a casar-se a una edat primerenca.
 
"Aquesta guerra ha d'acabarperquè els nens puguin tornar de manera segura a casa amb la seva família i els seus amics", conclou Lake. "Aquest tercer any devastador per als nens sirians ha de ser l'últim".