Conflicte a l'Afganistan: augmenten les morts d'infants el 2013

El nombre d'infants morts o ferits a causa del conflicte a l'Afganistan va augmentar un 30% el 2013 respecte a l'any anterior, segons l'informe global "Infants i conflictes armats", publicat per la Secretaria General de Nacions Unides aquesta setmana.

Almenys 545 nens van resultar morts i 1.149 ferits a l'Afganistan el 2013, com a resultat de les accions de totes les parts del conflicte.

La majoria de morts i ferits van ser causats per artefactes explosius improvisats, artilleria sense explotar i mines terrestres.

CONFLICTe a l'Afganistan: escoles i hospitals atacats

Les escoles i instal·lacions sanitàries van continuar sent atacades per les parts del conflicte o van ser indirectament danyades en enfrontaments armats. Aproximadament 115.000 nens es van veure afectats pel tancament temporal o permanent de 539 escoles a causa de la inseguretat, amb el major nombre d'afectats a la regió meridional. Més de 60 professors i personal mèdic van resultar morts o ferits, segrestats o amenaçats el 2013.

El reclutament i la utilització d'infants per les parts del conflicte, com a combatents o per a altres fins, segueixen sent una preocupació important. El 2013, es van registrar almenys 97 casos.

"Estem profundament preocupats pel significatiu augment de víctimes infantils i el devastador impacte que el conflicte segueix tenint en la seguretat, salut i educació dels nens a l'Afganistan", diu Akhil Iyer, representant d'UNICEF a l'Afganistan. "UNICEF reitera la seva crida a totes les parts del conflicte perquè garanteixin la protecció dels infants d'acord al dret internacional humanitari i que s'abstinguin de tota acció que tingui un impacte negatiu en la salut, educació i altres serveis essencials".