‘Concienciados con la infancia’ a RTVE

RTVE posa en marxa la sisena edició de la setmana Concienciados con la infancia, una iniciativa solidària per explicar els problemes globals als quals s'enfronten els infants. Del 17 al 23 de novembre, TVE, RNE i RTVE.ES inclouran en la seva programació continguts relacionats amb la infància.

La sisena setmana de Concienciados con la infancia a RTVE dedicarà cada dia a una temàtica concreta lligada a la infància: pobresa infantil (dissabte 17), treball infantil (diumenge 18), desnutrició (dilluns 19), mortalitat (dimarts 20), educació (dimecres 21), explotació i abús (dijous 22) i emergències (divendres 23). Els programes i informatius de TVE i RNE oferiran continguts relacionats amb la temàtica destacada a cada jornada.

Així mateix, TVE emetrà peces petites que incidiran en cada un d'aquests temes, protagonitzades per famosos solidaris: els actors Ana Duato, Imanol Arias, Rodolfo Sancho i Maribel Verdú, el cantant Bertín Osborne, la presentadora Anne Igartiburu i l'escriptora Maria Dueñas. Tots uniran les seves veus sota el mateix lema: ‘Tú también has sido niño. Ponte a su altura’ .

Informació i conscienciació a TVE

La setmana Conscienciados con la infancia arrenca el dissabte 17 de novembre amb un reportatge a Informe Semanal sobre la pobresa infantil. Un equip encapçalat pel corresponsal de TVE a Colòmbia, Luis Pérez, l'ha gravat a Cartagena de Indias per mostrar com els infants són víctimes d'una ciutat on conviuen el luxe i la pobresa extrema.

Durant tota la setmana els telenotícies informaran sobre la campanya en una sèrie de reportatges que s'emetran a la segona edició per conscienciar sobre la desnutrició, l'explotació i l'abús sexual, la mortalitat o l'escolarització dels infants. A més, el 20 de novembre, el Dia Universal de l'Infant, les dues edicions delTelediario oferiran reportatges sobre aquesta iniciativa, reforçats amb directes des dels actes organitzats amb motiu d'aquesta celebració.

A més, el divendres 16 de novembre, Maria Casado entrevistarà aLos desayunos de TVE a la directora executiva d'UNICEF Espanya, Paloma Escudero.

l'anàlisi, en els magazíns de La 1

De dilluns a divendres a La mañana de La 1, Mariló Montero i el seu equip oferiran reportatges i entrevistes sobre la desnutrició infantil, el treball d'organismes com ACNUR o UNICEF, la importància de l'educació, la delinqüència juvenil, i les víctimes d'abusos o catàstrofes.

En Corazón, Elena S. Sánchez i Carolina Casado presentaran peces sobre famosos que col · laboren amb ONG (dissabte 17), a Shakira i la seva Fundació 'Pies descalzos' (dimecres 21); i a altres rostres implicats en la lluita contra l'explotació infantil, com Antonio Banderas, Ricky Martin, Ashton Kutcher, Demi Moore, el grup musical Calle 13, o Anne Igartiburu.

I en + Gente s'ampliarà l'anàlisi amb reportatges i debats al plató, dedicats cada dia a un tema: nens espanyols afectats per la pobresa, mortalitat infantil, alfabetització, explotació i abusos a infantss, i víctimes de guerres, catàstrofes i desastres naturals. Anne Igartiburu i Roi Groba moderaran els debats en què participaran representants del Banc d'Aliments, Metges sense Fronteres, educadors, experts i voluntaris.

finestres solidàries en els programes de La 2

El Canal de la Cultura i la Participació Ciutadana obrirà nombroses finestres solidàries. Així, el diumenge 18, el concursSaber y ganar i el programa Un mundo mejorcitaran la setmana Concienciados con la Infancia.

Dilluns, Aquí hay trabajo oferirà un reportatge sobre el treball infantil i un col · loqui sobre la conciliació familiar del treball. Per la seva banda, La aventura del saber realitzarà un programa especial per parlar dels sahrauís que estudien a Espanya, amb entrevistes a membres d'Aldees Infantils, Creu Roja, Acción contra el Hambre, i experts en matèria d'adopcions.

Durant tota la setmana, el magazín social Para todos La 2 es bolcarà amb aquesta iniciativa. Oferirà entrevistes i col · loquis amb organitzacions com Save the Children, Càritas, l'Obra Social de La Caixa, i Orphane-Aid, per abordar assumptes com la relació entre pares i fills, les adopcions, la violència de gènere, o l'accés a l'educació, entre d'altres.

Dimarts 20, el programa Mi reino por un caballo, inclourà un reportatge sobre la Fundació Theodora, que facilita l'estada dels infants als hospitals amb els seus Doctors Somriure.

Cinema i Documentals a La 2

La noche temática emetrà el dissabte 17 un capítol titula Soy niño y trabajo, amb els documentals Sueños de basura i El algodón: la cara oculta del oro blanco, que ens acosten la tragèdia dels infants forçats a treballar. L'explotació infantil afecta més de 150 milions d'infants. Recollir escombraries o recol · lectar en els camps de cotó són alguns exemples.

El diumenge 18, Pueblo de Dios recuperarà el documentalEl Salvador, sed de educación, en què un equip del programa mostra el treball dels germans maristes per elevar el nivell educatiu d'un país on gairebé la meitat de la població rural viu en la pobresa. Per la seva banda, Documentos TV emetràEl club de los albinos, un reflex de la persecució que pateixen milers de persones pel seu aspecte diferent a causa de la falta de pigmentació. A Tanzània, un equip de futbol format per nens albins lluita per demostrar que no són éssers humans diferents.

Finalment, el dijous 22 l'espai Somos cortos oferiràBinta y la gran idea, amb guió i direcció de Javier Fesser i la col · laboració d'UNICEF. Descriu el treball col · lectiu d'un poble del Senegal per aconseguir que les nenes vagin a l'escola.

Clan i Pocoyó

El canal infantil de TVE també s'implica amb aquesta iniciativa. Clan emetrà al llarg de tota la setmana vuit peces protagonitzades pels personatges de la sèrie Pocoyó. Les 'promos', realitzades en col · laboració amb UNICEF, consciencien a l'audiència sobre els drets de la infància. Cada peça il · lustrarà i recordarà un dret dels nens: igualtat, identitat, família, salut, participació, joc, educació i protecció.

RNE, ones solidàries

Dilluns 19 els espais El día menos pensado, amb Manolo HH, i eNunca es tarde, amb Yolanda Flores, s'emetran des de Tànger per conscienciar especialment de la situació de la infància a la zona.

En un mundo feliz, amb Tato Port, a Radio 3,abordarà la pobresa infantil i com afecten les catàstrofes als infants. En aquesta mateixa emissora, Esther Ferrero, en Coordenadas, abordarà la desnutrició infantil.Futuro abierto de Carmen Gomar, a Radio Nacional,Nómadas d'Álvaro Soto, a Radio Nacional i Radio 5, iLa estación azul de los niños que condueix Cristina Bell de Mendoza, a Radio 5, analitzaran aspectes del treball infantil.

Radio 5 oferirà Países en conflicto, uns reportatges de Cristina Sánchez dedicats a la desnutrició i als infants soldat. EnSolidaridad, Pura Gómez realitzarà un recorregut per la situació de la infància en diversos països africans. Reserva natural, que presenta Josefina Maestre a Radio 5 parlarà de l'educació mediambiental. Mundo solidario d'Esther Ferrero, i Tolerancia cero de Marta Gómez, analitzaran l'explotació i els abusos que pateix la infància a l'emissoraTodo notícias de RNE.

  RTVE.ES i la web de Clan 

La pàgina web de RTVE ofereix el lloc especial (www.rtve.es/concienciados), que recollirà tots els espais emesos de TVE i RNE i organitzarà trobades digitals amb cooperants.

Per la seva banda, la web de Clan conscienciarà directament als més petits, amb l'ajuda del material audiovisual d'UNICEF. Permetrà accedir als vídeos del projecte One Minute, oninfants de tot el món comenten la seva realitat, i als vídeos educatius sobre els Objectius del Mil · lenni. Així mateix, la web de Clan estrenarà el curtmetratge Driving alone, en què la música i l'animació s'uneixen per conscienciar als nens de la bellesa del treball i la unitat.