Combatre la desnutrició a Dafur del Nord

Gairebé el 32% dels nens menors de 5 anys a Darfur del Nord, Sudan, sofreix desnutrició crònica. La implicació de la comunitat és fonamental per lluitar contra la desnutrició infantil, tal com explica Susan Lillicrap, Responsable de Nutrició d'UNICEF a Sudan: “Treballem amb una àmplia varietat d'aliats: líders religiosos, fakis i sogres, així com qualsevol que tingui veu en la societat".

Abu Badriya és sanador del Fasher, un estat de Darfur del Nord, i s'ha convertit en unimportant aliat en la lluita contra la desnutrició infantil.

Moltes persones acudeixen a ell a la recerca d'ajuda. Els pares porten als seus fills a una espècie de curació tradicional denominada rugaya.

No obstant això, Badriya sap que en molts casos, sobretot en aquells que impliquen als nens, també ha d'emprar-se eltractament mèdic convencional. Quan s'enfronta a casos de desnutrició infantil, no vacil·la a remetre a les famílies al centre local d'alimentació terapèutica, que compta amb el suport d'UNICEF.

La historia de Suleyman i Sami

Així va fer Badriya quan va veure als fills de Mahasin Ali, que venien de Líbia: Suleyman (3 anys) i Sami (1 any). Encara que els nens estaven visiblement desnutrits, l'hospital del Fasher no els havia admès. Pensaven que el que necessitaven era temps per adaptar-se als canvis d'ambient i alimentació. Una infermera va suggerir els resos d'unfaki per adaptar als nens a la seva nova vida a Darfur.


En canvi, quan Badriya va veure als nens va saber immediatament que necessitaven un tractament urgent: "Podia veure el feble i prims que estaven", va recordar. "Em vaig adonar que les seves vides estaven en perill si no se'ls tractava urgentment".

Tan aviat com van arribar al centre d'alimentació terapèutica, els nens van ser admesos i tractats amb una fórmula de llet de fàcil digestió. Posteriorment, se'ls va tractar amb aliment terapèutic llest per usar. En tan sol quatre dies, la salut de Suleyman i Sami va millorar espectacularment.

"Garantir un començament sa en la vida per a tots els nens pot trencar el cicle de la pobresa. I les persones com Abu Badriya ens ajuden precisament a aconseguir-ho", va afirmar Susan Lillicrap.

"Al més aviat possible s'atengui al nen, millors són els resultats. I en un lloc afectat des de fa molt temps per un conflicte com és Darfur, un dia de retard podria ser massa tarda", va afegir.