Anthony Lake: "Hem avançat molt en la lluita per eradicar la pòlio. Tenim els mitjans per acabar la tasca"

Declaració del Director Executiu d'UNICEF, Anthony Lake.

El Dia Mundial de la Poliomielitis és un recordatori commovedor de tot el que hem aconseguit junts en la lluita contra la poliomielitis. Hi ha molt a celebrar. Menys infants que mai pateixen els efectes debilitants d'aquesta cruel malaltia. Per primera vegada en la seva història, aquest any, l'Índia va ser declarada lliure de poliomielitis. Veiem davant nostre la meta: l'eradicació de la poliomielitis.

Però el Dia Mundial de la Poliomielitis és també un recordatori alliçonador on, com en moltes curses de llarga distància, l'últim tram és el més difícil. Els infants al Pakistan, l'Afganistan i Nigèria —els tres països on la poliomielitis segueix sent endèmica—  estan patint els estralls causats per aquest virus. I són els infants que viuen a les zones de més difícil accés els quals estan en major risc: nens amb discapacitats, els vulnerables i aquells que viuen en zones de conflicte o àrees remotes.

L'exemple de l'Índia ens demostra que podem arribar a ells. I arribarem a ells, treballant junts.

Al setembre, durant l'Assemblea General de l'ONU,representants del Pakistan, l'Afganistan i Nigèria, així com els governs, la societat civil i el sector privat van tornar a confirmar el compromís de tots per eradicar la poliomielitis a tot el món. I sobre el terreny, els valents treballadors sanitaris, els veritables herois d'aquest esforç, arrisquen la vida cada dia per buscar i vacunar els infants, sovint corrent un gran perill.

Hem avançat molt en la lluita per eradicar la pòlio. Tenim els mitjans per acabar la tasca. Podem fer història. O podem deixar d'aprofitar el moment. Perquè la història no ens jutgi a nosaltres amb duresa, aconseguim un món sense poliomielitis que sigui el nostre llegat a la pròxima generació d'infants.