"Ajudar que els infants sobrevisquin és important”

L'Ambaixador d'UNICEF Espanya Pau Gasol ha visitat diverses zones del Txad, que pateixen les terribles conseqüències de la crisi alimentària i nutricional al Sahel. Uns 18 milions de persones estan directament afectades per la situació d'emergència en aquesta regió africana. Entre ells, 1,1 milions d'infants menors de cinc anys necessitaran tractament contra la desnutrició aguda greu el 2012.

"Aquestes visites són dures de viure, però alhora molt enriquidores a molts nivells. Poder ajudar els infants a que sobrevisquin i evitin la mort és una cosa molt important (...) Gràcies a l'ajuda de tots, que podem aportar el nostre granet de sorra , estem donant una oportunitat perquè milers d'infants puguin seguir endavant, i puguin tenir una oportunitat ", va dir Pau Gasol en la seva recent visita al Txad.

UNICEF està responent a la crisi des de fa diversos mesos, reforçant el seu personal i augmentant la distribució dels subministraments d'emergència. Des de començament d'any, s'ha tractat contra la desnutrició greu a més de 336.000 infants menors de cinc anys al Sahel.

"Aquest any al Txad s'han arribat a tractar, amb l'increment de centres nutricionals i l'ajuda d'UNICEF i altres organitzacions, de gener i fins al dia d'avui, a més de 70.000 infants. Són nens que si no arriben a rebre aquest tractament i aquest ajut possiblement haurien mort ", va dir Gasol.

Durant la seva estada al país africà, el jugador de l'NBA ha visitat alguns dels centres nutricionals als quals UNICEF dóna suport en tota la regió i ha conegut el treball de l'organització contra l'avanç de la desnutrició infantil.

Amb ZENEBA i els SeUS bessonS

A Mao, al centre-oest del país, Gasol va visitar un centre nutricional ambulatori i un centre nutricional terapèutic. En el primer, les mares hi van un cop per setmana perquè els seus nens siguin examinats, pesats i mesurats per controlar la desnutrició, i rebin les racions setmanals d'alimentació terapèutica llista per al seu consum. Allà va conversar amb Zeneba i va conèixer els seus bessons, un dels quals està a punt de recuperar-se completament, i es va interessar per altres casos.

Després, va conèixer el treball d'una ONG aliada d'UNICEF en un projecte de nutrició, aigua, higiene i sanejament, i va visitar un wadi on la FAO ajuda a les famílies a ser autosuficients mitjançant el cultiu d'aliments.

També a Mao va visitar dues escoles dels programes d'UNICEF que asseguren que, tot i les dificultats, els infants puguin seguir aprenent, i on grups de voluntaris els ensenyen pràctiques saludables com rentar-se les mans, que evita malalties mortals com la diarrea o la pneumònia. En una de les escoles, Gasol va arbitrar un partit de futbol.

és necessari que es multipliqui el compromís

"Estic veient, informant-me i també transmetent una mica a la gent, conscienciant de quina és la situació aquí, que s'estan fent coses molt positives, molt bones, que s'està avançant bastant, però que encara queda molt per fer", va valorar el jugador de bàsquet. "Crec que perquè les societats reaccionin a problemes tan greus per a tantes persones és necessari que es multipliqui el compromís", va afegir.

Les declaracions de Pau Gasol recollides en aquesta notícia s'han fet en entrevistes en directe des del Txad amb Ràdio Nacional i Cadena Ser.