Acció humanitària 2015: "La lluita contra l'Ebola segueix més enllà de l'últim cas"

En la presentació del nostre informe Acció Humanitària per a la Infància 2015, avui a Madrid, hem recorregut algunes de les principals crisis humanitàries a les quals s'enfronten els infants al món.
 
El nostre company Laurent Duvillier, responsable de Comunicació d'UNICEF per a la crisi de l'Ebola, ens ha acostat, des del Senegal, la realitat dels nens als països afectats per l'epidèmia.
 
Com la Margareta, d'11 anys, de Libèria. El virus s'ha emportat els seus pares i s'ha hagut de convertir en la cap de família i cuidar els seus dos germans petits de 5 i 9 anys.
 
"El pitjor va ser que quan m'explicava la seva història ni tan sols podia abraçar-la per donar-li consol. Estava encara en els 21 dies del període d'incubació", explica Laurent. En total, 16.700 nens i nenes s'han quedat orfes a causa de l'epidèmia.
 
"És una triple tragèdia. Perdre els teus pares, que cap familiar et reculli per rebuig a la malaltia, i que ningú et pugui abraçar per consolar-te", assenyala Duvillier.
 
La bona notícia és que el nombre de casos d'Ebola està baixant en tots els països afectats. I, per tant, la meta de zero casos és assolible, cosa que semblava impossible fa sis mesos. "Això no vol dir que puguem baixar la guàrdia. És un parany pensar que ja s'acaba l'Ebola. Cal seguir fins a l'últim cas, fins a la útlima comunitat", afegeix Laurent.
 
El treball d'UNICEF ara és aconseguir arribar al cas zero i després reconstruir, amb els governs i les comunitats, el que l'Ebola va enderrocar: els sistemes de salut, educació i protecció.
 

Ebola a l'àfrica: tancar l'aixeta de la transmissió

El major enviament de subministraments d'UNICEF es va produir en aquesta crisi: més de 4.000 tones de subministraments als països més afectats. "Aquests subministraments eren quelcom més que kits de protecció, eren kits d'esperança, en un moment en què moltes infermeres atenien els casos d'Ebola sense guants", recorda la nostra companya Yolanda Romero, que ha estat des de maig del 2014 a Sierra Leone.
 
"Mentre el focus d'atenció se centrava en aconseguir més llits i més mitjans per atendre un nombre de casos que no deixaven de créixer, des d'UNICEF vam tenir clar des del principi que el principal objectiu era tallar l'aixeta de la transmissió. Per això, la nostra gran àrea de treball ha estat informar les comunitats sobre què és el virus, com es transmet i com es pot evitar. Fins a 17.000 voluntaris formats per UNICEF van recórrer el país amb aquesta informació que ha salvat milers de vides", afegeix.
 
La Yolanda ha vist també com els supervivents s'han hagut d'enfrontar a l'estigma. Ens explica una excepció: "Vam conèixer una àvia que tenia un lloc ambulant. Quan va recollir els seus dos néts de 4 i 5 anys, orfes per l'Ebola, els seus veïns van deixar de comprar a la seva parada i va perdre el seu mitjà de subsistència. Però no es va rendir. Des d'UNICEF vam treballar amb ella i amb la comunitat per acabar amb falsos mites i rumors sobre la malaltia, perquè entenguessin que no tindrien cap problema per seguir comprant els seus productes i donant suport a la seva veïna".
 

CRISI DE SíRIA: "LA SITUACIÓ DELS infants éS TERRIBLE PEL FRed. ha nevat"

Berta Travieso, de l'oficina d'UNICEF a Zahle, Líban, ens recorda que hi ha aproximadament 400.000 nens refugiats al Líban. La majoria d'aquests nens viuen en petits campaments al llarg de la carretera i descampats. Estem parlant d'aproximadament 840 campaments.
 
"Les necessitats són terribles. A més, molts nens arriben amb traumes psicològics bastant importants per la guerra i la pèrdua de familiars. Des d'UNICEF ens centrem en proveir d'accés a aigua potable per evitar malalties, gestionar clíniques mòbils que visitin els campaments i posar en marxa escoles temporals, ja que no hi ha lloc a les escoles públiques del Líban ", explica la Berta.
 
"Cada vegada que visito un campament nevat i veig un nen amb unes botes o un abric recordo totes les persones que amb els seus petits donatius han aconseguit millorar la vida d'aquests nens i evitar que es multipliqui el seu sofriment", afegeix.
 
Uns 5,6 milions d'infants pateixen situacions extremes dins de Síria, pobresa, desplaçament i estat de lloc, des de fa ja gairebé quatre anys.
 

REPÚBLICA CENTReAFRICANA: EL DRAMA DELS nens soldat

La presentación tuvo lugar en Espacio Fundación Telefónica, cedido por la organización. 
 
Pablo Pascual, especialista en emergències d'UNICEF, ens acosta la terrible realitat dels nens associats a grups armats a la República Centreafricana.
 
"Vam conèixer a dos nens de 12 i 14 anys a Bangui, estaven sols enmig del caos i la violència, i havien perdut tota referència de la seva vida anterior. Només es tenien l'un a l'altre. Un d'ells complia la funció de vigilar en una barrera prop de la frontera amb un rifle. La nena, víctima de la violència de gènere, havia de dedicar-se a les tasques domèstiques", narra.
 
"Gràcies al treball de negociació d'UNICEF i els seus aliats amb els comandants es va poder aconseguir el seu alliberament i ara es troben en un centre transitori on reben suport psicosocial per superar el trauma. Encara queda per davant el dur treball de la reunificació amb els familiars", conclou.
 
"Estem davant d'una nova generació de crisis globals que posen en risc l'avanç de la infància, extremadament vulnerable als conflictes, catàstrofes i epidèmies", ha explicat Carmelo Angulo, president d'UNICEF Comitè Espanyol.
 
Tu també pots ajudar els infants atrapats en emergències.
 
La presentació va tenir lloc a l'Espai Fundació Telefónica, cedit per l'organització.