Acció d'UNICEF: de Somàlia a Dadaab

Per Raquel Fernández, Directora de Comunicació d'UNICEF Espanya.

Dadaab, 6 d'octubre de 2011


El major camp de refugiats del món, Dadaab, està a uns 90 quilòmetres de la frontera amb Somàlia. Es va establir fa més de 20 anys amb capacitat per 90.000 persones, per acollir als refugiats somalis que fugien de la guerra i la gana. Ara tornen a fugir de la guerra i la gana, i en els camps de Dadaab ja hi ha més de 400.000 refugiats.

En la seva fugida de Somàlia, caminen durant 2, 3 o més setmanes fins a aconseguir entrar a Kenya. Els que ho aconsegueixen, arriben en unes condicions difícils o extremes fins a la localitat de Liboi, ja a Kenya. La població d'aquest llogaret i un centre mèdic els presten ajuda. UNICEF subministra a aquest centre mèdic suplements alimentaris i alimentació terapèutica.Des de Liboi fins a Dadaab encara queden uns70 quilòmetres en els quals les condicions de seguretat són imprevisibles, de fet s'han registrat incidents amb víctimes mortals. L'Organització Mundial de Migracions i UNICEF traslladen a refugiats sempre que les autoritats kenyanes permeten l'accés a la carretera. Fins ara s'ha aconseguit traslladar en aquests camions a 20.000 persones fins a Dadaab, a pesar que el servei s'interromp alguns dies, atenent a les indicacions de les autoritats i de Nacions Unides. Durant l'última setmana no s'ha pogut realitzar aquest servei durant 3 dies. Per els qui segueixen a peu, el camí és dur. UNICEF ha habilitat dipòsits d'aigua en les proximitats de la carretera perquè els refugiats tinguin aigua enels seus últims quilòmetres. Un cop a Dadaab tenen refugi, menjar, aigua i serveis mèdics.El gran objectiu de les agències de Nacions Unides és aconseguir estendre l'ajuda humanitària de forma massiva, no solament fins a *Liboi, sinó fins a Somàlia, on milions de persones estan atrapades en la fam. Fins al moment, UNICEF treballa a Somàlia a través d'una xarxa local d'ONG amb les següents accions: * Distribució de vals de menjar i transferència de diners en efectiu per 15.000 famílies. * Subministraments a 800 centres de nutrició (500 d'ells en el Sud, la zona mes castigada per la fam). La cobertura va en augment, amb l'objectiu d'arribar als nens de 200.000 famílies al mes durant els propers sis mesos. * Accés a aigua i sanejament per 1,8 milions de persones en els centres d'atenció terapèutica ambulatòria.
* S'esperen pluges per sota de l'habitual, després d'una perllongada sequera. UNICEF treballa en plans de contingència per minimitzar les conseqüències en les ja pobres collites.