Acabar amb la desnutrició infantil és possible

Avui llancem la campanya Dona un dia (www.dona1dia.com), amb l'objectiu de conscienciar a la societat espanyola sobre les terribles conseqüències de la desnutrició infantil, que es relaciona amb més de 2,5 milions de morts anuals al món.

La desnutrició és la conseqüència de diversos factors: laingesta insuficient d'aliments, la falta d'una atenció adequada i l'aparició de malalties infeccioses. Però, a més, hi ha altres causes indirectes com la pobresa, la desigualtat o l'escassa educació de les mares. En l'actualitat, gairebé 200 milions de nens menors de cinc anys al món sofreixen desnutrició crònica, la qual cosa els pot produir retards físics i mentals irreversibles. Es tracta d'un problema de gran magnitud, pel nombre de nens afectats i per la falta d'atenció que rep. Quan la desnutrició es torna aguda, requereix tractament immediat i atenció mèdica urgent. Aquest tipus de desnutrició, que afecta a un 13% de la població infantil, és la que estan patint centenars de milers de nens en la Banya d'Àfrica.No obstant això, com assenyala el dossier d'UNICEF La desnutrició infantil: causes, conseqüències i estratègies per a la seva prevenció i tractament acabar amb aquesta xacra és possible. Existeix un període fonamental per prevenir-la: els 1.000 dies que transcorren des de l'embaràsfins als dos primers anys de vida del nen.La lluita contra la desnutrició infantil és un àrea prioritària en el treball del Fons de Nacions Unides per a la Infància, UNICEF, que desenvolupa múltiples actuacions i intervencions, agrupades en diferents categories: prevenció (lactància materna), canvis en l'entorn soci-cultural (promoció d'hàbits d'higiene com el rentat de mans) o tractament de la desnutrició aguda.
 
Pau Gasol, Ana Duato i centenars de persones i empreses s'han unit
 
Pau Gasol i Ana Duato, Ambaixadors d'UNICEF Espanya, han conegut sobre el terreny la problemàtica de la desnutrició i el treball per a la seva prevenció i tractament, i han decidit sumar-se a aquesta iniciativa. Ells són elsprotagonistes de l'espot en el qual, sota l'adreça del realitzador Rodrigo Cortés, conviden a unir-se a la lluita contra la desnutrició.Tothom pot fer-ho, donant difusió a la informació sobre aquesta problemàtica o recolzant el treball contra la desnutrició mitjançant l'enviament d'un SMS amb la paraula DIA al 28028. Amb aquesta petita aportació d'1,2 euros* que va destinada a UNICEF es potfinançar el tractament d'un dia a un nen amb desnutrició aguda greu (el tractament total pot durar de 4 a 6 setmanes). *Dona1Día explica a més amb el suport de més de 50 mitjans de comunicació en tota Espanya, més de 60 empreses, unes 20 entitats esportives, entorn d'1.000 sales cinema i desenes d'organitzacions de diferents sectors de la nostra societat. Tots ells difondran la iniciativa d'UNICEF Espanya a través d'accions dirigides als seus empleats, clients i grups d'interès. * Cost màxim 1,42 euros. Operat per Alvento n.atn.clte: 902887786 alvento.es