80.000 infants més sota el llindar de la pobresa a Espanya

A partir de les dades corresponents al 2011 fetes públiques per Eurostat, UNICEF Espanya estima que uns 2.267.000 infants viuen a Espanya per sota del llindar de la pobresa.

Són 80.000 infants més que l'any 2010, i situa la taxa de pobresa infantil en el 27,2% enfront del 26,2% que reflexa l'informe La infancia en España: el impacto de la crisis en los niños, presentat el maig passat per UNICEF Espanya.

La nova xifra d'Eurostat confirma la tendència anunciada en aquest informe, on s'advertia que la infància s'ha convertit en el grup d'edat més afectat per la pobresa al nostre país.

Les dades també indiquen que hi ha un total de 760.000 llars amb infants on cap adult treballa, 46.000 més que fa un any. A més, hi ha un 14,4% de nens que viuen en llars amb un índex de pobresa alta enfront del 13,7% de l'any anterior.

La infància en els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2013

Aquesta actualització estadística és especialment rellevant en un moment en què s'acaba d'iniciar la tramitació parlamentària delsPressupostos Generals de l'Estat per al 2013. Referent a això, la directora executiva d'UNICEF Espanya, Paloma Escudero, assenyala que "ara més que mai hem de prestar atenció als més vulnerables, que es veuen injustament afectats per la crisi. És imprescindible que abans de prendre unes mesures s'analitzin les seves conseqüències per a la infància".

Les mesures d'austeritat preses en els últims anys, unides a les que ara es preveuen incideixen directament en partides crucials per a la infància a Espanya, com les corresponents a serveis socials, educació o sanitat. "Com va dir el secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon, en la recent Assemblea General: no posem la càrrega de l'austeritat fiscal sobre les espatlles dels pobres. No ho hem de fer ni als nostres països ni fora d'ells", afegeix Escudero.
 

Compromís amb la infància  al món

De cara a la tramitació parlamentària dels Pressupostos Generals de l'Estat, UNICEF Espanya també destaca la importància de tenir en compte la situació de[]la infància fora de les nostres fronteres, inclús en aquests moments difícils.

El treball en desenvolupament ha estat crucial per aconseguir avenços com el descens de la mortalitat infantil en un terç (1990-2011). Per seguir impulsant aquest tipus d'èxits, és imprescindible la constant aposta dels governs per la cooperació internacional. La dràstica reducció prevista a Espanya per a aquest apartat, posa aquesta política en el seu conjunt en una conjuntura crítica. "Els infants de tot el món tenen uns drets bàsics, i Espanya ha  jugat un paper destacat en la supervivència i el desenvolupament de la infància; no podem abandonar ara el treball pel desenvolupament humà", apunta la directora executiva d'UNICEF Espanya. Com han posat de manifest diferents informes, fins i tot dins del canvi de prioritats que ha provocat la crisi hi ha marge per prendre decisions estratègiques i buscar sortides que no generin més desigualtat. UNICEF advoca per una recuperació amb rostre humà, on la protecció dels més vulnerables estigui al centre de les decisions pressupostàries. "En definitiva, estem parlant d'alguna cosa que va molt més enllà de l'economia. Es tracta de definir entre tots quina societat volem deixar als nostres fills" ha comentat Paloma Escudero.

Propostes d'UNICEF Espanya per la infància

Les propostes concretes d'UNICEF Espanya inclouen mesures com les següets:

  • Que es protegeixin les inversions en àmbits prioritaris per a la infància, tant a Espanya com en els països en desenvolupament a través de la cooperació internacional.
  • Que s'analitzi prèviament l'impacte sobre la infància de totes les mesures que es prenguin en el marc de la crisi.
  • Que es posi en marxa un Pla Nacional contra la Pobresa Infantil
  • Que el Parlament faci un seguiment del compromís asumit en la Proposició no de Llei aprovada el passat mes de juny, prestant una atenció prioritària als temes que afecten la infància.