UNICEF es mou per les inundacions a Sri Lanka

Les inundacions que afecten l’est de Sri Lanka han causat més de 367.000 desplaçats i més de 20 víctimes mortals. El país està en alerta perquè el nivell de l’aigua en algunes zones se situa dos metres per damunt del nivell normal i es pronostiquen fortes pluges.

En una entrevista amb UNICEF ràdio, el responsable de Comunicació d’UNICEF a Sri Lanka, Mervyn Fletcher, ha afirmat queles inundacions han afectat vora un milió de persones.

A causa del nivell d’aigua assolit, explica Fletcher, “l’única manera d’arribar a molta gent és en barca”.

arriven els primers subministraments

“No he vist mai una cosa igual en els 37 anys que fa que visc a Batticaloa (est de Sri Lanka)”, ha afirmat Kirupairajah Gowriswaran, oficial de salut i nutrició d’UNICEF a la zona. El 90% de la població local està afectada per les inundacions. Tothom ocupa els edificis que es troben als terrenys més alts”.

“Els subministraments que van arribant a la zona ajudaran a assegurar que les famílies i els infants tinguen accés a aigua potable i que siguen capaços de mantindre nivells bàsics d’higiene”, explica el representant d’UNICEF a Sri Lanka, Reza Hossaini. “Totes les escoles s’han convertit en refugis temporals. Els xiquets s’han quedat sense escola”, afig.

Entre els subministraments hi ha bidons d’aigua, pastilles potabilitzadores d’aigua, sabó, lones, matalafets, etc. Com que la majoria de les carreteres han quedat intransitables, l’exèrcit usa llanxes per a portar ajuda.

 Protegir els infants

Protegir els infants afectats és la primera prioritat d’UNICEF a la zona. Els infants són un dels grups vulnerables en estes inundacions. N’hi ha molts que no saben nadar i n’hi ha que no poden valdre’s per si mateixos perquè estan massa dèbils.

La situació de la infància al país ja era complicada abans de les inundacions. Els infants de Sri Lanka es van recuperant de les conseqüències d’un conflicte civil que ha durat més de dues dècades i, també, dels efectes del devastador tsunami que va arrasar les costes de l’oceà Índic fa més de cinc anys.