© UNICEF/UN0713616/Bunsak
© UNICEF/UN0713616/Bunsak
© UNICEF/UN0713616/Bunsak

Día Mundial
de la Infancia

El Día Mundial de la Infancia, que se celebra todos los años
el 20 de noviembre
, es un día dedicado a todos los niños
y niñas del mundo.

El Dia del Xiquet celebrem els avanços aconseguits, però sobretot és un dia per a cridar l'atenció sobre la situació dels xiquets i xiquetes més desfavorits, donar a conèixer els drets de la infància i conscienciar a les persones de la importància de treballar dia a dia pel seu benestar i desenvolupament.

UNICEF treballa tot l'any per a aconseguir canvis reals en la vida dels xiquets i les xiquetes, i el Dia Mundial de la Infància és un moment clau per a sumar-nos a aquesta crida mundial a favor de la infància i dels xiquets més vulnerables.

¿Quan se celebra el Dia Mundial de la Infància?

Nacions Unides celebra el Dia Mundial de la Infància el 20 de novembre, data en la qual l'Assemblea General de l'ONU va aprovar la Declaració dels Drets del Xiquet en 1959 . Aquesta declaració, que no tenia legalment caràcter vinculant, no era suficient per a protegir els drets de la infància. Després de deu anys de negociacions amb governs de tot el món, líders religiosos, ONG, i altres institucions, es va aconseguir acordar el text final de la Convenció sobre els Drets del Xiquet, el 20 de novembre de 1989, el compliment del qual és obligatori per a tots els països que l'han signada.

L'objectiu del Dia del Xiquet és recordar a la ciutadania que els xiquets i xiquetes són el col·lectiu més vulnerable i, per tant, el que més pateix les crisis i els problemes del món.

¿Què se celebra?

L'Assemblea General de l'ONU va recomanar en 1954 destinar un dia a fomentar la fraternitat entre els xiquets i les xiquetes del món, i promoure el seu benestar amb activitats socials i culturals.

Nacions Unides celebra aquest Dia Mundial de la Infància en honor a l'aprovació de la Declaració dels Drets del Xiquet en 1959 i a la Convenció sobre els Drets del Xiquet en 1989, el tractat internacional més ratificat de la història.

¿Per a què serveix el Dia Mundial de la Infància?

Fotografía de una niña en un aula

Aquest dia mundial recorda que tots els xiquets tenen dret a la salut, l'educació i la protecció, independentment del lloc del món en el qual hagen nascut.

Dedicar un dia mundial a la infància també serveix per a fer una crida mundial sobre les necessitats dels més xicotets i per a reconèixer la labor de les persones que cada dia treballen perquè els xiquets i xiquetes tinguen un futur millor.

Per què UNICEF commemora el Dia Mundial de la Infància?

UNICEF és la principal organització internacional que s'encarrega de protegir els drets de la infància i aconseguir canvis reals en les vides de milions de xiquets. Portem 75 anys treballant pels drets dels xiquets. La nostra labor es basa en la Convenció sobre els Drets del Xiquet, que es va aprovar un 20 de novembre i va canviar la nostra manera de treballar.

En el Dia del Xiquet, UNICEF s'uneix a la comunitat internacional en la promoció i defensa dels drets de la infància.

Què es pot fer en aquest dia?

El 20 de novembre és una ocasió especial perquè tothom conega els drets dels xiquets i per a recordar la importància de treballar per a aconseguir el benestar de tots els xiquets i les xiquetes del món.

És un bon dia per a conèixer les diferents maneres de col·laborar amb els xiquets més vulnerables, perquè els seus drets siguen reconeguts i garantir el seu benestar i desenvolupament.

Contingut relacionat

El mural de los derechos

Dia Mundial de la Infància: el mural dels drets

Activitat per a celebrar el Dia Mundial de la Infància als municipis.

Actividad para celebrar el Día Mundial de la Infancia

Omple d'art els drets de la infància!: #muraldrets

Activitat per a centres educatius - Si a la teua escola dediquessis un mural als drets, quins destacaries?