Cinco de cada seis nenos menores de dous anos carecen de alimentos nutritivos necesarios para o seu crecemento e desenvolvemento cerebral
Segundo un novo informe de UNICEF, cinco de cada seis nenos menores de dous anos non consomen suficientes alimentos nutritivos para a súa idade, o que os priva da enerxía e os nutrientes que necesitan na etapa máis crítica do seu desenvolvemento físico e cognitivo.
"Durante os primeiros anos de
vida, os nenos necesitan máis nutrientes que en calquera outra
etapa da súa vida. Con todo, os corpos e cerebros de millóns de
nenos non desenvolven todo o seu potencial porque consomen poucos
alimentos e demasiado tarde", asegura France Begin, asesora de
UNICEF sobre nutrición. "A nutrición precaria nunha idade tan
temperá causa danos físicos e mentais irreversibles".
Os datos proporcionados por
UNICEF revelan que as prácticas nutricionais inadecuadas (como a
introdución tardía de alimentos sólidos, as comidas pouco
frecuentes e a falta de variedade na alimentación) están moi
estendidas, o que priva aos nenos dos nutrientes que máis necesitan
os seus corpos, os seus ósos e os seus cerebros cando están en
pleno desenvolvemento. Así mesmo, os achados demostran que:
· Os
nenos pequenos consomen os primeiros alimentos sólidos demasiado
tarde. Un de cada cinco bebés non os consome antes de cumprir os 11
meses.
· A
metade dos nenos de entre seis meses e dous anos non consome a
cantidade mínima de comidas que debería para a súa idade, o que
aumenta o perigo de sufrir atraso no crecemento.
·
Menos da terceira parte dos nenos deste grupo de idade leva unha
dieta variada (é dicir, inxere alimentos de catro ou máis grupos
alimentarios); non facelo causa deficiencias en vitaminas e
minerais.
·
Preto da metade dos nenos en idade preescolar sofre anemia.
· Só
a metade dos nenos de entre 6 e 11 meses consome alimentos
procedentes de animais (peixe, carne, ovos e lácteos), esenciais
para proporcionar ferro e zinc.
· O
elevado prezo dos alimentos procedentes de animais dificulta que as
familias melloren a dieta dos seus fillos. En África subsahariana e
en Asia meridional, só un de cada seis nenos dos fogares máis
pobres e de entre 6 e 11 meses leva unha dieta minimamente variada,
en comparación a un de cada tres das familias máis ricas.
·
Mellorar a nutrición dos nenos pequenos podería salvar 100.000
vidas ao ano.
Para lograr que os nenos máis
pobres accedan a alimentos nutritivos, é necesario que os gobernos
e o sector privado aumenten os investimentos e diríxanas a quen
máis as necesitan. As transferencias en efectivo ou en especie para
as familias vulnerables, os programas de diversificación de
cultivos e o reforzo de alimentos básicos son fundamentais para
mellorar a nutrición dos nenos. Ademais da auga potable e o
saneamento, os servizos médicos da comunidade que ensinan aos
coidadores a mellorar as súas prácticas de alimentación son
fundamentais e determinantes para previr a diarrea nos nenos.
"Non podemos permitirnos fracasar
na nosa loita por mellorar a nutrición dos nenos máis pequenos. A
súa capacidade para crecer, aprender e contribuír ao futuro do seu
país depende diso", asegurou Begin.
Nota á redacción
O informe de UNICEF From the
First Hour of Life ("Desde a primeira hora de vida") localiza
nun mapa as prácticas alimentarias levadas a cabo durante a
infancia en distintas partes do mundo. A primeira parte, publicada
o 29 de xullo, céntrase na lactación; a segunda parte, publicada o
14 de outubro, trata sobre a alimentación complementaria para os
nenos de entre seis meses e dous anos.
O Día Mundial da Alimentación
celébrase cada ano o 16 de outubro para concienciar á xente sobre a
malnutrición e garantir compromisos para erradicar a fame en todas
as súas formas.