Cinco de cada seis nenos menores de dous anos carecen de alimentos nutritivos necesarios para o seu crecemento e desenvolvemento cerebral

Segundo un novo informe de UNICEF, cinco de cada seis nenos menores de dous anos non consomen suficientes alimentos nutritivos para a súa idade, o que os priva da enerxía e os nutrientes que necesitan na etapa máis crítica do seu desenvolvemento físico e cognitivo.

"Durante os primeiros anos de vida, os nenos necesitan máis nutrientes que en calquera outra etapa da súa vida. Con todo, os corpos e cerebros de millóns de nenos non desenvolven todo o seu potencial porque consomen poucos alimentos e demasiado tarde", asegura France Begin, asesora de UNICEF sobre nutrición. "A nutrición precaria nunha idade tan temperá causa danos físicos e mentais irreversibles".
 
Os datos proporcionados por UNICEF revelan que as prácticas nutricionais inadecuadas (como a introdución tardía de alimentos sólidos, as comidas pouco frecuentes e a falta de variedade na alimentación) están moi estendidas, o que priva aos nenos dos nutrientes que máis necesitan os seus corpos, os seus ósos e os seus cerebros cando están en pleno desenvolvemento. Así mesmo, os achados demostran que:
 
·         Os nenos pequenos consomen os primeiros alimentos sólidos demasiado tarde. Un de cada cinco bebés non os consome antes de cumprir os 11 meses.
 
·         A metade dos nenos de entre seis meses e dous anos non consome a cantidade mínima de comidas que debería para a súa idade, o que aumenta o perigo de sufrir atraso no crecemento.
 
·         Menos da terceira parte dos nenos deste grupo de idade leva unha dieta variada (é dicir, inxere alimentos de catro ou máis grupos alimentarios); non facelo causa deficiencias en vitaminas e minerais.
 
·         Preto da metade dos nenos en idade preescolar sofre anemia.
 
·         Só a metade dos nenos de entre 6 e 11 meses consome alimentos procedentes de animais (peixe, carne, ovos e lácteos), esenciais para proporcionar ferro e zinc.
 
·         O elevado prezo dos alimentos procedentes de animais dificulta que as familias melloren a dieta dos seus fillos. En África subsahariana e en Asia meridional, só un de cada seis nenos dos fogares máis pobres e de entre 6 e 11 meses leva unha dieta minimamente variada, en comparación a un de cada tres das familias máis ricas.
 
·         Mellorar a nutrición dos nenos pequenos podería salvar 100.000 vidas ao ano.
 
Para lograr que os nenos máis pobres accedan a alimentos nutritivos, é necesario que os gobernos e o sector privado aumenten os investimentos e diríxanas a quen máis as necesitan. As transferencias en efectivo ou en especie para as familias vulnerables, os programas de diversificación de cultivos e o reforzo de alimentos básicos son fundamentais para mellorar a nutrición dos nenos. Ademais da auga potable e o saneamento, os servizos médicos da comunidade que ensinan aos coidadores a mellorar as súas prácticas de alimentación son fundamentais e determinantes para previr a diarrea nos nenos.
 
"Non podemos permitirnos fracasar na nosa loita por mellorar a nutrición dos nenos máis pequenos. A súa capacidade para crecer, aprender e contribuír ao futuro do seu país depende diso", asegurou Begin.

Nota á redacción

O informe de UNICEF From the First Hour of Life ("Desde a primeira hora de vida") localiza nun mapa as prácticas alimentarias levadas a cabo durante a infancia en distintas partes do mundo. A primeira parte, publicada o 29 de xullo, céntrase na lactación; a segunda parte, publicada o 14 de outubro, trata sobre a alimentación complementaria para os nenos de entre seis meses e dous anos.
 
O Día Mundial da Alimentación celébrase cada ano o 16 de outubro para concienciar á xente sobre a malnutrición e garantir compromisos para erradicar a fame en todas as súas formas.

Para descargar vídeos e fotografías de alta calidade.

Más información:

Belén de Vicente

UNICEF España, Tel: 609 160 051 / 91 378 95 55

E-mail: [email protected]