Vora 800.000 nens a Costa d’Ivori no poden anar a l’escola per culpa de la crisi

La crisi política desencadenada per les eleccions presidencials a Costa d’Ivori, que va tenir lloc el mes de novembre, ha provocat el tancament de moltes escoles a tot el país. Es considera que hi ha vora 800.000 nens esperant tornar al col·legi.

"El lloc dels nens és a l’escola, on poden aprendre i sentir-se segurs", va afirmar el representant d’UNICEF a Costa d’Ivori, Agostino Paganini.

"Els nens no han de ser ostatges d’un conflicte polític i estar exposats a ser reclutats per grups armats, al treball forçat, a la violència sexual, a l’abús, al tràfic i a les malalties", va afegir.

Centres temporals d’aprenentatge

UNICEF, Save the Children, amb altres aliats, estan treballant perquè els nens tornin a l’escola l’abans possible.  S’han establer escoles temporals a llocs com Duékoué, ubicat a l’oest del ´país i on des de gener hi ha 15.000 refugiats.

[]

Això cobreix només una fracció del nombre de nens que necessiten anar a l’escola, que s’agreuja perquè al nord del país l’obertura de les escoles s’ha vist obstaculitzada per una crida a la desobediència civil. Es considera que el60% dels mestres no estan als seus llocs a causa de lainseguretat creixent.

Al sud, les escoles públiques s’han anat obrint en els darrers mesos, però l’impacte de la crisi està afectant les famílies: l’economia està paralitzada, s’estan produint acomiadaments, i els bancs estan tancats.

Aquesta situació està posant en perill la situació de les famílies, que cada vegada tenen menys accés al diner necessari per alimentar els seus fills i enviar-los a les escoles.  A més, el preu dels aliments també s’ha disparat des de començaments de l’any.

Nens treballant als carrers

L’efecte del tancament d’escoles pot veure’s a tot el país.  A Bouaké, una ciutat del centre de Costa d’Ivori, els carrers estan plens de nens que venen coses per guanyar un poc de diner i ajudar a mantenir les seves famílies.

Arthur, de 12 anys, és un d’ells.  Està matriculat a sisè curs, però el seu col·legi roman tancat des de setembre.  Mentrestant, ha estat venent articles de perfumeria, i vol tornar a l’escola com abans millor i seguir estudiant per a ser enginyer.

L’impacte de la pobresa

UNICEF està fent tot el possible per ajudar les famílies a portar els seus fills a l’escola.  Així, a totes les escoles que s’obren, UNICEF està distribuint útils escolars com a llibres, bolígrafs, llapis, maquinetes, gomes d’esborrar, etc.

No obstant això, la problemàtica de l’educació a Costa d’Ivori és complicada, ja que es veu agreujada per la pobresa crònica. "Si els nens no poden anar a l’escola durant una crisi, són més propensos a abandonar-la i no tornar mai, fins i tot quan la crisi s’ha acabat”, afirma el Director de Save the Children a Costa d’Ivori, Guy Cave.

Durant un temps, es va considerar Costa d’Ivoriun model educatiu de qualitat a la regió, però després dels conflictes civils que s’han repetit des de 2002, menys del 60% dels nens en edat escolar es matriculen cada any.