UNICEF i la OMS vacunen 1,7 milions de nens enmig de la crisi a la Costa d’Ivori

UNICEF i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) han posat en marxa aquesta setmana una campanya per vacunar contra el xarampió i altres malalties més d’1,7 milions de nens a Abiyán, la ciutat més gran de Costa d’Ivori, que pateix una onada de violència des de les eleccions presidencials del darrer novembre.

Tots els nens d’entre sis mesos i cinc anys d’edat seran vacunats contra el xarampió, i rebran una dosi de vitamina A i tabletes antiparasitàries, entre el 7 i l’11 de març.  Per als menors que viuen en districtes amenaçats pel còlera, també es distribuirà a les cases una pastilla de sabó i tres sobres de sals de rehidratació oral.  A més, els nadons menors d’un any rebran totes les vacunes rutinàries.

"En una crisi cal actuar amb rapidesa per vacunar tots els nens. Si no, es corre el risc de què esclati una epidèmia generalitzada, especialment a les zones urbanes", ha assenyalat Agostino Paganini, Representant interí d’UNICEF a Costa d’Ivori.

[]

Les polèmiques eleccions presidencials celebrades a finals de 2010 a Costa d’Ivori van conduir a una onada de violència generalitzada, amb terribles conseqüències humanitàries en aquest país de l’oest d’Àfrica, sobretot en la població més vulnerable.  Només a Abiyan, més de 200.000 persones han abandonat fins al moment la seva casa. 

Epidèmies com el xarampió, la febre groga, el còlera i la meningitis han esclatat en nombroses parts del país.  A més, des de finals de febrer, els talls de llum estan interrompent el subministrament d’aigua potable a les ciutats, sobretot al nord.  El risc d’epidèmies que abastin tota la població és molt elevat si no s’adopten ràpidament mesures per restablir l’accés a l’aigua potable i una  higiene adequada.

Acció d’UNICEF

UNICEF i els seus aliats estant treballant per garantir l’accés als serveis essencials a la població afectada.

  • Ennutrició. UNICEF ha distribuït galetes amb contingut elevat en proteïnes  entre milers de refugiats interns.  Així mateix, uns 400 nens han rebut suplements de vitamina A i tabletes antiparasitàries.
  • En aigua, sanejament i higiene. UNICEF ha subministrat 7.600 tabletes amb les quals s’han potabilitzat 38.000 litres d’aigua per als desplaçats del  campament de Man (oest), on s’han instal·lat a més quatre fonts.
  • En educació. Vora un miler de nens desplaçats han tornat a l’escola.  També s’han lliurat 11 escoles en una maleta i 11 equipaments de jocs per a 880 alumnes de campaments de l’oest del país, així com 11 equipaments de desenvolupament de la primera infància per a 550 nens d’entre 3 i 5 anys.
  • Enprotecció infantil. UNICEF ha creat un centre de suport psicosocial i treballa amb altres organitzacions per protegir els nens separats de les seves famílies, entre d’altres accions.